vuhani Huanan piac COVID-19 Vuhan koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, megvan, honnan származik a Covid-19 koronavírus, ami évek óta nagyban befolyásolja az életünket. Az erről szóló - a WHO megbízásából készült - tanulmányt és a kutatás eredményeit a Science magazin közölte.

A tanulmány készítői a közösségi médiajelentések alapján modellezték a vírus megjelenését, terjedését. Arra jutottak, hogy a már többször felmerült vuhani Huanan piac a koronavírus kiindulópontja, ott 2019 végén jelen volt a kórokozó, elsősorban a piacon árusított, nem megfelelő körülmények között tartó tartott állatokban.

Forrás: Shutterstock

A tanulmányban arról írnak, hogy első betegek - az állatoktól fertőződhettek meg - a piac vásárlói és árusai közül kerültek ki, ők pedig a közeli boltokban továbbadták a fertőzést, ami aztán megállíthatatlanná vált. Az adatelemzések azt mutatják, hogy a 2019-es korai és szórványos COVID-19 esetektől eltérően januárban és februárban már a segítséget kérő betegek nagy része a város sűrűn lakott településeiről került ki. Eleinte az idősebbek voltak érintettek, de a vírus később rendkívül fertőző mivolta miatt a fiatalabbakat is megtámadta és világjárványt eredményezett.

Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.