Csaknem négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék a Föld más részeinél

Forrás:pixabay.com -
Északi-sarkvidék Föld felmelegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke a Föld más területeihez képest egy friss finn tanulmány szerint.

A finn meteorológiai intézet kutatói kimutatták, hogy az elmúlt 43 évben az arktiszi régióban a globális átlaghoz képest majdnem négyszer nagyobb volt a felmelegedés mértéke a klímaváltozás miatt. A kutatók hozzátették, szerint az Északi-sark körüli vizek bizonyos területein akár hétszer gyorsabb is lehet a felmelegedés a bolygó más részeihez képest.

Forrás:pixabay.com


Mika Rantanen, a Communications Earth and Environment című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett poláris hatást a korábbi klímamodellek alábecsülték. Eddig azzal számoltak, hogy az Északi-sarkvidéken az említett hatás miatt kétszer gyorsabb lehet a felmelegedés, mint másutt a Földön.

Norvég kutatók korábban arról számoltak be, hogy 1971 és 2019 között az arktiszi régióban 3,1 Celsius-fokkal melegedett a felszín: ez majdnem háromszorosa a globális átlagnak.
A finn kutatók szerint az úgynevezett poláris hatás az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás mellett a hosszan tartó, természetes éghajlati ingadozások miatt erősödött az elmúlt 43 évben, az adatok mérésének kezdete óta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.