Elüszkösödött a majomhimlős beteg orra - napégésnek hitték a vöröslő elváltozást - Fotó

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin -
betegség majomhimlő AIDS üszkösödés HIV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy német orvosi lap a valaha regisztrált legsúlyosabb majomhimlős esetek egyikét publikálta a napokban. Egy 40 éves férfi ártalmatlannak tűnő tünetekkel jelentkezett orvosánál, ám rövidesen a poklok poklát élte át a testén kialakult elváltozások miatt.

A betegnek először azt mondták, csupán leégett az orra, azért vörös, ám a folt idővel feketedni kezdett, végül teljesen elüszkösödött. (Az elváltozásról készült képhez erős gyomor szükséges, ITT lehet megtekinteni.) Akkor már a majomhimlőre jellemző gennyes hólyagok is megjelentek a férfi testén, aki rohant vissza a kórházba teszteltetni magát. Kiderült ,hogy nemcsak majomhimlője, de HIV-fertőzése és szifilisze is van, további vizsgálatok pedig megerősítették, hogy AIDS-es is.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin

Bár egészséges immunrendszerrel rendelkező emberek 2-4 hét alatt leküzdik a majomhimlőt, ez a férfi a HIV miatt hajlamos volt a szövetelhalásra, ezért harapódzott el nála a betegség. A Daily Star értesülései szerint a pácienst vírusölő gyógyszerekkel kezelték, melyek a testén megjelent hólyagokon segítettek, ám az orra állapotát csak részben javították. A páciens gyógykezelése jelenleg is folyik, orvosai egyelőre nem adtak hírt az állapotáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.