Neymart, a Paris Saint-Germain brazil válogatott labdarúgóját korábban csalással és korrupcióval gyanúsították meg. Kiderült, hogy döntött az ügyészség.

Az eljárásban azt kellett tisztázni, hogy eltitkolta-e azoknak a pénzeknek egy részét, amelyeket még akkor kapott, amikor a brazil Santostól átigazolt Spanyolországba, az FC Barcelonához. A folyamat meglepően lassan haladt, hiszen több mint öt évvel ezelőtt, 2017. február 20-án derült ki, hogy a csatárnak bíróság elé kell állnia, miután elutasították a fellebbezését.

Az ügy a DIS elnevezésű brazil befektetési csoport panaszával indult. Részben ez a vállalat birtokolta Neymar játékjogát, és azt állította, hogy kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a futballista 2013-ban Barcelonába szerződött. Ezután Brazíliában és Spanyolországban is vizsgálatok indultak annak kiderítésére, hogy eltitkolták-e az átigazolási díj egy részét, majd az ügyészség kétéves börtönbüntetést és csaknem 10 millió dollár pénzbüntetést kért Neymarra és az édesapjára. Az ügyészek 2017-ben a Barcelonára 9 millió, a Santosra pedig 7 millió dolláros bírság kiszabását javasolták.

Neymar ellen ejtették a vádakatForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az ügyet 2016 júniusában egyszer már lezárta a bíróság, akkor a támadó klubja 5,5 millió euró bírságot fizetett a spanyol adóhatóságnak a játékos 2013-as átigazolási ügyében. Szeptemberben azonban fordulat történt, a spanyol ügyészség sikeresen fellebbezett az ítélet ellen, így újra megnyithatták az ügyet. A Barcelona Neymar átigazolásakor azt jelentette be, hogy a brazil futballistáért 57 millió eurót fizetett a Santosnak, ám kiderült, valójában közel 100 millió euró volt az összeg, így a klub többmilliós adójárulékot nem fizetett be.

Most, a katari világbajnokság kezdete előtt kevesebb mint egy hónappal az ügyészség - az utolsó meghallgatás után - azt közölte, hogy az összes vádat ejti. A harmincéves Neymar 2013 és 2017 között játszott a Barcában, mielőtt átigazolt volna - a máig világrekordot jelentő 222 millió euróért - a Paris Saint-Germainhez.