Szemeteszsákba csomagolta újszülött gyermekét a férfi: a bíróság felmentette

Forrás: Shutterstock -
halál bíróság újszülött felmentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jogerős ítélettel zárult az újszülött csecsemőt szemeteszsákba és lomok közé helyező vádlott ügye, a bíróság a férfit az emberölés miatt emelt vád alól felmentette, míg a vele szemben bűnpártolás vétsége miatt indult eljárást megszűntette - közölte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön.

A bíróság közleménye szerint testi jelek nélkül zajlott le a vádlott feleségének várandóssága. Miután az asszony megszülte gyermekét, a férfi becsomagolta a babát, majd az utcára kihelyezett hulladék közé rejtette. Az élettelen újszülött testét később a szeméttelepen találták meg.

Az ügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt emelt vádat a férfi ellen, a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön hirdetett ítéletet az ügyben.
Az ítélet rögzíti: a férfi 2003 őszén kötött házasságot akkori párjával, akivel közös, illetve korábbi kapcsolataikból származó gyerekeiket nevelték. Nem sokkal az esküvőt követően a férfi és a nő viszonya megromlott, a terhelt gyakran agresszívan lépett fel az asszonnyal szemben, akit bántalmazott is.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A nő a 2004. év elején teherbe esett. Mivel a várandósság tünetmentesen és testi jelek nélkül zajlott le, így arról a férfi nem tudott. Az asszony 2004. szeptember 24-én - aki a férjétől külön szobában aludt - álmából riadt fel a szülési fájdalmakra, majd nem sokkal később egy életképes kisfiúnak adott életet.
Amikor a férfi észrevette a kisbabát, dühös lett, feleségét pedig az apa kiléte miatt kérte számon. Ekkor a nő arra kérte, hogy ne bántsa őt, és hívjon hozzá mentőt. Erre a férfi életveszélyesen megfenyegette az asszonyt, hogy senkinek nem szólhat a gyerekről. Később, amikor az asszony a fürdőszobába ment, a vádlott textíliákba, illetve egy nejlon szemeteszsákba csomagolta a babát, majd az utcán, a lomtalanításkor felhalmozódott hulladék közé rejtette - minderről az újszülött édesanyja semmit nem tudott.

Az újszülött holttestét néhány órával később egy szeméttelepen találták meg, halálát ellátatlanság, magárahagyottság és kihűlés okozta, továbbá fulladásnak is szerepe lehetett benne. A törvényszék a felmentő döntését elsősorban azzal indokolta, hogy bár azt minden kétséget kizáróan lehetett bizonyítani, hogy a terhelt tette szemeteszsákba az újszülöttet és helyezte ki az utcára, azt viszont nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a gyermek még élt, amikor a férfi a nejlonzsákba tette őt. A döntést az ügyész, a terhelt és a védő is tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

Az MTI 2021-ben számolt be a vádemelésről, akkor a Pest megyei főügyész azt közölte, hogy az eset Péteriben történt; a férfi 2001 óta élt együtt a csecsemő anyjával, együtt neveltek öt gyermeket, közülük kettő közös volt, három pedig a nő korábbi kapcsolatából született. Az újszülött élettelen testét még aznap megtalálták a szeméttelepen. Mivel nem tudták azonosítani a hozzátartozókat, annak idején felfüggesztették az eljárást, majd 2020-ban a Nemzeti Nyomozó Iroda DNS-azonosítással derítette fel az elkövetőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.