Tavasztól fizetőssé válik a Facebook, a Messenger és az Instagram is

Forrás: Thinkstock -
Messenger Facebook jogszabály változás fizetős Spotify
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén tavasztól eltörlik a mobilszolgáltatók a nullás díjszabást az alkalmazásoknál, ezért a Facebook, a Messenger és több más app hamarosan fizetőssé válik.

A terv szerint 2023. március 31-én élesedik az a szabály, miszerint az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettünk, ami azt jelenti, hogy nem lesz többé ingyenes például a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram görgetése vagy épp a Spotify hallgatása. A használatuk közben fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell.

Az EU már évek óta lobbizik azért hogy változás legyen az ügyben. Korábban is kifogásolta, hogy egyes díjcsomagokban megkülönböztettek platformokat és alkalmazástípusokat, amelyek nem számították be az adatkeretbe például a Facebook használatánál elfogyasztott adatot.

Tavaly júnisuban az uniós tagállamok szakhatóságait tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, amely arról szólt, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, az egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

illusztráció Forrás: Thinkstock

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is ezt az álláspontot képviselte 2017-tól, végül pedig a BEREC döntésének hatására 2022 őszén határozatban kötelezte is a Magyar Telekomot, a Yettelt és a Vodafone, hogy 2022. november 15-ig fejezzék be a nullás adatkeretű csomagok értékesítését, 2023. március 31-ig pedig meg kell szüntetniük vagy módosítaniuk kell azokat a szerződéseket, amelyeknél volt valamilyen zero rating opció – idézi a Blikk a Hwsw.hu-t.

A három mobilszolgáltató-óriás közül kettőnél már megtalálható a tájékoztató, amely a nullás díjszabás eltörléséről szól. A Magyar Telekom részletezi, hogy pontosan mely alkalmazásoknál szűnik meg ez a lehetőség, és hogy a felhasználók milyen adatmennyiségekkel számolhatnak egyes applikációknál:

  • a Messengerben 100 üzenet elküldésénél még nem veszünk észre semmit, mert csak 2 kilobájtnyi adatról van szó,
  • a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabájtot igényel,
  • egy perc instagramozás 20 megabájtot jelent,
  • a Spotify már borsosabb: egy percnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot emészt fel

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.