Egy eddig ismeretlen folyosóra bukkantak a gízai nagy piramis bejáratánál

Forrás: AFP/Amir Makar -
Piramis folyosó Gízai Nagy-piramis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy eddig rejtett, kilenc méter hosszú folyosóra bukkantak régészek a gízai nagy piramis főbejárata mögött - jelentették be az egyiptomi műkincsvédelmi hatóságok.

A felfedezést a 2015-ben indított 'Scan Pyramids' nevű projekt keretében tették. Ennek lényege, hogy modern technológiák - átvilágítási és endoszkópos eljárások - segítségével újra átvizsgálják az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt építmény belsejét.

A most felfedezett, a kezdetben feltételezettnél, ötméteresnél is nagyobb folyosót feltehetően azzal a céllal építették, hogy elvezesse a piramis súlyát, amely a bejáratra, vagy esetleg egy másik, még fel nem tárt kamrára nehezedett.

Forrás: AFP/Amir Makar

A gízai nagy piramist Kr. e. 2560 körül építették monumentális temetkezési helyként az óbirodalmi Hufu vagy Kheopsz fáraó uralkodása idején. Ez a világ legnagyobb ismert ókori építménye (magassága 146,5 méter) a kínai nagy fal mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.