fényszennyezés csillagok Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Dark Sky Communities közösség rendszeresen megválasztja a Föld legsötétebb helyeit, ahol a legtöbb csillagot látni. Ezzel a fényszennyezés veszélyeire akarja felhívni a figyelmet.

A világ többi részán már kijelöltek több sötét helyet is, Európában azonban ez az első. A Dark Sky Communities szerint kontinensünk első Sötét Égbolt Szentélye egy észak-walesi Llŷn-félszigethez tartozó Ynys Enlli sziget. Négy éven keresztül ellenőrizték, hogy elég sötét-e a sziget éjszakai égboltja, és ezt a jövőben is folytatni fogják, különböző méréseket végeznek itt a fényszennyezéssel kapcsolatban.

Illusztráció Forrás: Greeka


Több kutatás is azt igazolja, hogy az elmúlt 12 évben olyannyira kivilágosodott az éjszakai égbolt a fényszennyezés miatt, hogy 18 év múlva már csak a csillagok fele lesz látható. A folyamat káros hatással van az alvásunkra, ezáltal az egészségünkre, az éjszakai égboltra és a tengerfenék élőlényeire is - írja a BBC cikke nyomán az Index.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.