Robert Kennedy gyilkosa 55 év után sem tudja megindokolni szörnyű tettét

Forrás: AFP/- -
gyilkos Robert Kennedy Sirhan B. Sirhan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már 16. alkalommal utasították el Robert F. Kennedy egykori amerikai igazságügyi miniszter gyilkosának kérelmét a feltételes szabadlábra helyezésről.

Kalifornia feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottságának határozata hároméves időtartamra szól. A testület tagjai arra hivatkozva tagadták meg az 1969-ben elítélt Sirhan B. Sirhantól a szabadulást, hogy a 78 éves férfi továbbra sem tudta megindokolni 1968-ban elkövetett tettét.

Sirhan B. Sirhan Forrás: AFP/-


Robert Kennedy - az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnök öccse - a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, amikor a palesztin származású, akkor 24 éves Sirhan 1968. június 6-án a Los Angeles-i Ambassador Hotelben lelőtte őt, néhány perccel azután, hogy a 42 éves politikus győzelmi beszédet mondott a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztáson. A merénylet során további öt ember megsebesült. Sirhant 1969-ben halálra ítélték, később azonban, mikor Kalifornia államban betiltották a halálbüntetést, a férfi ítéletét életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták.

A palesztin származású keresztény férfi a hatvanas évek végén zajló tárgyalásokon elmondta, hogy heves dühöt érzett Kennedy iránt Izrael támogatása miatt, azonban azt állította, nem emlékszik a merényletre, s azt is hozzátette, hogy a történések előtt alkoholt fogyasztott.

Robert Kennedy és felesége, Ethel (Photo by AFP) Forrás: AFP/-


Sirhan szabadlábra helyezését legutóbb egy éve utasították el: ekkor egy másik bizottság úgy döntött, a férfi elhagyhatja a börtönt, ezt azonban Gavin Newsom kaliforniai kormányzó felülbírálta. A Los Angeles Times című lapban tavaly januárban közzétett véleménycikkében leírta, hogy szerinte a férfi nem alkalmas arra, hogy szabadon engedjék. Hangsúlyozta: úgy véli, a merénylő még mindig nem érzi át tette súlyát, pedig az Egyesült Államok történetének egyik legszörnyűbb bűncselekményét követte el.

Az elítélt férfi ügyvédje, Angela Berry a döntést vitatva kiemelte, hogy Sirhan jó magaviseletet tanúsít, pszichiáterei pedig évtizedek óta úgy vélik, valószínűtlen, hogy a férfi ismét bűnt követne el, vagy hogy veszélyt jelentene a társadalomra. Hozzátette: úgy érzi, a bizottság megadta magát a kormányzó politikai szeszélyének.

Newsom kormányzó tavalyi döntése megosztotta a Kennedy-családot is: a meggyilkolt politikus özvegye, a 95. évében járó Ethel Kennedy mély megkönnyebbülését fejezte ki, a pár kilenc gyermeke közül viszont ketten - az ifjabb Robert F. Kennedy és Douglas Kennedy - támogatták Sirhan B. Sirhan kérelmét. Az ifjabb Robert Kennedy tavaly decemberben, a San Francisco Chronicle című lapban közölt véleménycikkében azt állította, hogy nem Sirhan ölte meg az apját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.