Befogták a futót halálra marcangoló medvét Olaszországban

medve elfogták Olaszország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megtalálták és befogták a JJ4 jelű nőstény medvét, amelyik április elején halálra marcangolt egy futót az észak-olaszországi Trentinóban - közölték kedden a tartomány hatóságai.

A 26 éves Andrea Papi holttestét április 6-án találták meg. A fiatal futó egy Caldes falu melletti erdei ösvényen találkozott szembe a medvével, amely rátámadt és halálosan megsebesítette. A hatóságok azóta DNS-minták alapján keresték az állatot.

Kiderült, hogy a 17 éves nőstény medve korábban már két másik embert is megtámadott Trentinóban. A tartomány vezetése leölési parancsot adott ki az állatra, de annak végrehajtását egy közigazgatási bíróság április 14-én felfüggesztette az állatvédő szervezetek nyomására. Az ügyet a bíróság egy májusi meghallgatáson fogja felülvizsgálni.

Befogták a futót halálra marcangoló medvét Olaszországban Forrás: Shutterstock

Maurizio Fugatti, Trento autonóm megye elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a bíróság hozzájárul, akkor végeznek az állattal.

A tragikus eset óta fellobbant a vita Olaszországban a medvékkel kapcsolatban. A trentinói hatóságok adatai szerint 2021-ben száz medve élhetett a térségben, és a tartomány vezetése az állományt mintegy felére csökkentené, az agresszív állatokat kilőnék. Sajtójelentések szerint a térség több településének polgármestere is támogatja az elképzelést. Állatvédők ugyanakkor bírálják a tervet, és azt szorgalmazzák, hogy alakítsanak ki inkább folyosókat a vadállatok számára, vagy készítsék fel jobban az embereket arra, hogyan kell kezelni egy vadon élő állat felbukkanását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.