Minden eddiginél halálosabb ecstasy terjed, egy fél tabletta is túladagoláshoz vezethet

ecstasy tabletta Blue Punisher túladagolás
Az ecstasy egy különösen erős változatára, a Blue Punisher nevet viselő kék színű tablettára hívja fel a figyelmet a német rendőrség. Szakértők szerint a hatóanyagok magas koncentrációja miatt már egy fél tabletta is túladagoláshoz vezethet. 

A Nyugat-Pomeránia északkeleti részén fekvő Mecklenburg tartomány rendőrsége közölte, hogy hétfőn meghalt a kórházban egy 13 éves altentreptowi lány, aki bevett egy "Blue Punisher" tablettát.

"Kék büntető" nevű kék színű tablettára hívja fel a figyelmet a német rendőrség, mely az ecstasy egy különösen erős változata Forrás: Shutterstock/Luckakcul

Két másik tinédzser szintén kórházba került a drog fogyasztása után – közölte a rendőrség. A szomszédos Brandenburg hatósága is nyomoz annak a 15 éves lánynak a halála ügyében, aki a hétvégén Rathenow városában hunyt el, feltehetően kábítószer-túladagolás következtében.

A neubrandenburgi rendőrség közleményében azt írta: „Figyelmeztetjük a kábítószerek, de különösen a veszélyes „Blue Punisher" tabletta fogyasztásának veszélyeire. Ezek a tabletták nagyon nagy dózisú (kémiai) MDMA-t tartalmaznak."

Hozzátették: a régióban terjedő drogból már egy fél tabletta is életveszélyes.

Hogy néznek ki a tabletták?

A Mecklenburgban terjedő Blue Punisher tabletták kék vagy lila színűek, gyémánt alakúak, azokon a Marvel képregénykarakterének, The Punishernek koponya-szimbóluma látható.

Mitől olyan veszélyesek ezek az ecstasy tabletták?

A "Blue Punisher" az ecstasy tabletták csoportjába tartozik. Az ecstasyban található MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) hatóanyag, mely kikapcsolja a test figyelmeztető rendszerét, euforikus állapotba hozva a használóját. Partidrogként alkalmazva extrém vízveszteséghez, szervkárosodáshoz vagy keringési összeomláshoz vezethet, pszichózist, téveszméket okozhat - írja a Tagesspiegel.

Miért különösen veszélyes a Blue Punisher?

Az MDMA (metilén-dioxi-metamfetamin) hatóanyag koncentrációja a "Blue Punisher"-ben különösen magas.

Egy ecstasy tabletta átlagos hatóanyag-tartalma 2021-ben 161 és 173 milligramm MDMA között volt. Médiaértesülések szerint ugyanabban az évben Nagy-Britanniában fedeztek fel egy „Blue Punisher"-t, amely 477 milligramm MDMA-val az ecstasy-tabletták szokásos adagjának többszörösét tartalmazta.

Más hatóanyagok is hozzáadhatók az ecstasy tablettához, amelyek szintén fokozzák az MDMA hatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.