Varga Csaba hazatért a Nanga Parbatról: "Nagyon sok holtpont volt"

hegymászó Varga Csaba Magyarországi Kárpát Egyesület Nanga Parbat expedíció
Magyarok népes tábora szurkolt a nagyváradi Varga Csabának, aki serpák és pótlólagos oxigén nélkül indult neki a Föld 9. legmagasabb hegycsúcsa (8125 méter) Nanga Parbat megmászásának. Az expedíció sikeres volt, a sportoló - aki a csúcstámadásról videót is mutatott - pedig mostanra hazaért. 

Csaba péntek délután landolt a Budapest Liszt Ferenc repülőtéren, ahol az őt támogató és expedícióját végigkövető Hazajáró című műsor tagjai, valamint a sajtó képviselői fogadták.

Moys Zoltán forgatókönyvíró-rendező (balra) és Wehner Géza, a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke (jobbra) fogadta Varga Csaba hegymászót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. július 7-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Július 2-án sikerült megmászni a hegyet, onnantól kezdve egy nagy rohanás. Le a hegyről, onnan le Iszlámábádba, és onnan egyből ide. Lényegében még mindig magamon érzem, mintha most jönnék le a hegyről" - nyilatkozta a Hazajárónak Varga Csaba. Azt is mondta, sikerét az idén elhunyt két mászótársa, Győrffy Ákos és Suhajda Szilárd emlékének ajánlja.

Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó.

„Amikor felértem a csúcsra, nagyon rossz idő volt, illetve szép idő volt, csak nagyon fújt a szél, annyira nem tudtam kiélvezni a fenti létet, hogy gyönyörködjek a tájban" – tette hozzá. „Nagyon sok holtpont volt az egyhónapos expedíció alatt, de tudni kell hogy túllépni, és hát már megszoktam. Van tapasztalatom, lelki téren is át tudom tenni magamat rajtuk" – vallotta a hegymászó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.