Megfejtették a zodiákus gyilkos hírhedt 340-es üzenetét: ez áll benne

Forrás: Wikipedia -
gyilkosság szoftver bonyolult kódrendszer Zodiákus kód
Korábban, több mint 50 év után fejtette meg egy ausztrál amatőr kódfejtő a zodiákus néven elhíresült amerikai sorozatgyilkos egyik titkos üzenetét, ám ez sem vitt közelebb a bűnöző kilétének felfedéséhez, ugyanis a többi üzenet értelme rejtve maradt. Most, 51 év elteltével a hírhedt 340-es kódot fejtették meg, ami talán idővel közelebb viszi a hatóságokat a bűnöző személyéhez. A zodiákus gyilkos nevéhez hivatalosan öt gyilkosságot kapcsolnak, melyeket 1968-ban és 1969-ben követett el a San Franciscó-i öböl térségében.

A zodiákus gyilkos rejtélye és főleg kiléte a mai napig foglalkoztatja a hatóságokat. Hátborzongató tettei mellett a bűnöző időről időre gúnyos üzeneteket küldött a sajtónak, többnyire szimbólumok sorával, amelyeket azóta is kódfejtők tanulmányoznak.

A zodiákus gyilkos vagy horoszkópos gyilkos néven ismert sorozatgyilkos az 1960-as években tevékenykedett Észak-Kaliforniában. Személyazonossága mindmáig ismeretlen. 1968. december és 1969. október között öt áldozatával végzett Beniciában, Vallejóban, a Berryessa-tónál és San Franciscóban. A feltehetően fehér férfi 1969-ben kezdett újságoknak üzenni és a rendőrségre telefonálgatni, magát Zodiacnak nevezte. Ha a lapok megtagadták a kódolt sorok közlését, újabb bűntényekkel fenyegetett.

Most azt az üzenetét dekódolták, amely 340 karaktert tartalmaz. David Oranchak, Sam Blake és Jarl Van Eycke amatőr kódfejtők egy szoftver segítségével láttak munkához, az olvasási irányt szerették volna először kitalálni. Először csupán - mintegy véletlenszerűen - üzenettöredékeket fedeztek fel, mint például a „megpróbálnak elkapni" és a „vagy a gázkamra".

Nem értik, hogy dolgozhatott ki ilyen bonyolult kódrendszert

Mivel a zodiákus gyilkos már megfejtett üzeneteiből kiderült, hogy rémes a helyesírása, az ügyön dolgozó hatóságok nem értik, hogy miként tudott ennek ellnére egy ilyen bonyolult kódrendszert kitalálni, ami évtizedek óta megfejthetetlen.
Forrás: Wikipedia

Rájöttek, hogy a gyilkos nem egyben írta a szöveget, hanem a 340 karaktert három kisebb blokkban közölte, kétszer 9 és egyszer 2 sorban. A kódfejtőkek így sikerült betűkre, szavakra konvertálniuk az üzenetet, amelynek egy része valahogy így néz ki.

"Remélem, hogy jól fogtok szórakozni, amikor megpróbáltok elkapni engem.
Az nem én voltam a tévéműsorban.
Ami felvet egy dolgot velem kapcsolatban.
Nem félek a gázkamrától.
Mert akkor annál hamarabb kerülök a paradicsomba.
Mert most már van elég rabszolgám, aki nekem dolgozik.
Míg mindenki másnak semmije sincs, amikor eléri a paradicsomot.
Ezért félnek a haláltól.
Nem félek, mert tudom, hogy az új életem az.
Az élet könnyű lesz a paradicsomban, a halálban" - olvasható a iflscience.com-on az üzenet legérdekesebb részlete.

Az "Az nem én voltam a tévéműsorban" sorra a szakemberek felkapták a fejüket, ugyanis 1969. november 8-án valaki, aki Zodiákusnak nevezte magát, betelefonált egy televíziós talkshow-ba és azt mondta, segítségre van szüksége, beteg és nem akarja gázkamrában végezni. Akkor elhitték, hogy tényleg maga a gyilkos van a vonal másik végén.

A kódfejtők benyújtották a megoldásukat az FBI-nak. A szervezet szerint a három férfi megfejtése helyes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.