Veszélyes képződmény húzódik a Balatonban, mégis kevesen tudnak róla - Figyelmeztetnek a vízimentők

Forrás: MTI/Varga György -
veszély balaton déli part marásvonal
A Balatonban húzódó külső marásvonal veszélyes lehet a fürdőzőkre, különösen a gyerekekre. A belsőt pedig nem jelzi bója, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni, életveszélybe is kerülhet az, aki nem számol vele.

Sokan azt gondolják, kilométereket besétálhatnak a tóba, mindig leér a lábuk, ám a tó közel sem olyan, mint egy medence, nem egyenletes a mélyülése. A viharok és a hullámzás átrendezik a medret. A legnagyobb veszélyt a parttól pár száz méterre húzódó árokszerű képződmény, a marásvonal jelenti, ami különösen a déli parton hangsúlyos. Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik túlmennek a strandot jelölő bójákon, aztán egyszer csak eltűnik a lábuk alól a talaj. De van egy külső marásvonal is, ami a parthoz közelebb van.

A belső marásvonal azokra jelenthet veszélyt, kik vizibiciklivel mennek be messzire a parttól. Forrás: MTI/Varga György

A belső marásvonal azokra jelenthet veszélyt, kik vizibiciklivel mennek be messzire a parttól, és arról ugrálnak vagy csúszdáznak. Az első ugrásnál még azt érezhetik, hogy amikor beérkeznek a vízbe, van megbízható meder a lábuk alatt, de a következő ugrásnál már nincs, hiszen észre sem vették, hogy elsodródtak a marásvonal fölé. Itt már nem tudják fellökni magukat, amikor beérkeznek a vízbe, ezért pánikba eshetnek.

Az ugrálókra nagy veszélyt jelentenek a turzások is. Az egyik pillanatban még elég mély volt a víz egy fejeshez, ám a következőben már egy turzás fölé sodródhatnak. Ha valaki ilyenkor ugrik, a gerincét is törheti. A tuzások mozognak, egy vihar után már egészen máshol lehetnek. A déli parton tehát nem ajánlatos fejeseket ugrani, még a parttól távol sem.

"A marásvonal helyzete nagyon lassan változik, leginkább olyankor, amikor nagyon sokáig nagyon sekélyvizes időszak van. Ilyen esetben a marásvonal egy kicsit „megy" a mélyebb víz felé, de többé-kevésbé állandónak tekinthető a pozíciója évről-évre. Az nem úgy változik, mint a turzás" - mondta el a szakértő.

A Balatonban húzódó marásvonal térképe itt érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.