Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma: készenlétben a magyar mentőcsapatok

Forrás: AFP/Fadel Senna -
földrengés áldozatok Marokkó magyar mentőcsapatok
Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma az észak-afrikai ország belügyminisztériumának szombat esti közleménye szerint. Jelenleg már 2012 halottról tudni.

A tárca hozzátette, hogy csaknem 2060 sérültet tartanak számon, közülük 1404-en válságos állapotban vannak. "A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, a hatóságok kitelepítik a veszélyeztetett régiókban élőket" - olvasható a közleményben.

Az országot péntek éjjel rázta meg a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

Túlélőket keresnek egy ház romjai alatt Moulay Brahimban, Marokkóban Forrás: AFP/Fadel Senna


A belügyi tárca közlése szerint a halottak nagy részét, 1293 embert a Magas-Atlasz-hegységben lévő al-Hauzban, illetve, 452 embert, a közelben lévő Tarudantban találták. Al-Hauzban a hadsereg tábori kórházat hozott létre.

Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.
"Marokkónak hatalmas szüksége van a segítségre, és nem csupán az elkövetkezendő egy-két hétben. Hónapokban, sőt, években számolunk" - szögezte le Hossam Elsharkawi, a Nemzetközi Vöröskereszt közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője.

A sérültek száma is meghaladta a kétezret Forrás: AFP/Fadel Senna


A Baptista Szeretetszolgálat Rescue24 elnevezésű mentőcsapata bejelentette, hogy készenlétben áll, hogy a törökországi természeti katasztrófához hasonlóan a helyszínre induljon, amennyiben a marokkói katasztrófavédelem külföldi segítséget kér.

Nincs magyar áldozata vagy sérültje a marokkói földrengésnek Paczolay Máté külügyi szóvivő szerint. Közölte: nagykövetségünk folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt. Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.