Mik lehetnek ezek? Egyre több titokzatos alakzatot fedeznek fel műholdképekkel a tudósok

Forrás: Dr. Stephan Getzin -
Namíbia tanulmány tündérkör Ausztrália talaj
Több mint ötven éve nem sikerül megfejteniük a tudósoknak az úgynevezett tündérkörök rejtélyét. A szabályos alakzatokat először Namíbiában és Ausztráliában dokumentálták, most azonban egy új tanulmányhoz mesterséges intelligenciát használtak a műholdfelvételek böngészésére, és 263 helyszínt találtak, ahol tündérkörök találhatók.

A kutatás felfedte, ezek a rejtélyes körök sokkal gyakoribbak, mint elsőre gondoltuk, többnyire a Száhel-övezetben, Nyugat-Szaharában, Afrikában, Madagaszkáron, Délnyugat-Ázsiában és Közép-Ausztráliában találhatók.

Emilio Guirado, a tanulmány társszerzője pedig arról beszélt, komolyabban vizsgálják, mik lehetnek a közösek ezekben az ökoszisztémákban, ahol a körök megjelennek. Ha erre rájönnek, akkor talán arra is, hogy mik is ezek valójában.

Fotó az egyik ausztráliai tündérkörről. A belső kemény talaj megakadályozza a növények növekedését és a víz leszivárgását a mélyebb rétegekbe. Az ausztrál tündérkörök átmérője 4 és 7 méter között változik Forrás: Dr. Stephan Getzin

A szakértők úgy vélik, hogy bizonyos talaj- és éghajlati tényezők jelenléte – mint például a 200 mm/év alatti átlagos csapadékmennyiség és az alacsony nitrogénszint – megegyezik a tündérkörökkel rendelkező területeken, de ezt a két tényeztőt még nem találják bizonyító erejűnek.

Van olyan elmélet is, amely szerint a melegebb éghajlaton növő fű végül az utolsó cseppig kiszívja a vizet a talajból, és kör alakú formákat hagy a növényzetben, de erre sincs elég bizonyíték, így a körök mibenléte még mindig rejtély.

Ez is érdekelhet:

5 bizarr természeti jelenség, melyekre a tudósok sem mindig találnak magyarázatot

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.