Több mint ötven éve nem sikerül megfejteniük a tudósoknak az úgynevezett tündérkörök rejtélyét. A szabályos alakzatokat először Namíbiában és Ausztráliában dokumentálták, most azonban egy új tanulmányhoz mesterséges intelligenciát használtak a műholdfelvételek böngészésére, és 263 helyszínt találtak, ahol tündérkörök találhatók.

 A kutatás felfedte, ezek a rejtélyes körök sokkal gyakoribbak, mint elsőre gondoltuk, többnyire a Száhel-övezetben, Nyugat-Szaharában, Afrikában, Madagaszkáron, Délnyugat-Ázsiában és Közép-Ausztráliában találhatók.

Sok olyan helyen fedeztünk fel tündérköröket, amelyek létezéséről korábban nem tudtunk, mivel a témával kapcsolatos kutatások nagy részét mindössze két országban, Namíbiában és Ausztráliában végeztük – idézi Fernando Maestre ökológust az Unilad

Emilio Guirado, a tanulmány társszerzője pedig arról beszélt, komolyabban vizsgálják, mik lehetnek a közösek ezekben az ökoszisztémákban, ahol a körök megjelennek. Ha erre rájönnek, akkor talán arra is, hogy mik is ezek valójában. 

Fotó az egyik ausztráliai tündérkörről. A belső kemény talaj megakadályozza a növények növekedését és a víz leszivárgását a mélyebb rétegekbe. Az ausztrál tündérkörök átmérője 4 és 7 méter között változikForrás: Dr. Stephan Getzin

A szakértők úgy vélik, hogy bizonyos talaj- és éghajlati tényezők jelenléte – mint például a 200 mm/év alatti átlagos csapadékmennyiség és az alacsony nitrogénszint – megegyezik a tündérkörökkel rendelkező területeken, de ezt a két tényeztőt még nem találják bizonyító erejűnek.

Van olyan elmélet is, amely szerint a melegebb éghajlaton növő fű végül az utolsó cseppig kiszívja a vizet a talajból, és kör alakú formákat hagy a növényzetben, de erre sincs elég bizonyíték, így a körök mibenléte még mindig rejtély. 

Ez is érdekelhet: 

 • 5 bizarr természeti jelenség, melyekre a tudósok sem mindig találnak magyarázatot