Az egész országra figyelmeztetést adtak ki: ránk szakad az ég, jobb, ha otthon maradunk

Forrás: MTI/Varga György -
zivatar időjárás-előrejelzés időjárás jégeső figyelmeztetés
Az ország egész területére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, borzalmas időnk lesz vasárnap. 

Ma gyors mozgású csapadéktömbök vonulnak nyugatról kelet felé az országban - az eső, zápor mellett gyakorlatilag bárhol előfordulhat dörgés, villámlás. Főleg a déli területeken intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket viharos széllökés (~60-80 km/h, néhol >80 km/h is lehet), nagy mennyiségű csapadék (~10-20 mm), valamint jégeső (<2 cm) kísérhet. A csapadéktömbök súlypontjával együtt fokozatosan egyre keletebbre helyeződnek a zivataroknak kedvező légköri feltételek is - írja a met.hu.

Napközben a déli, délnyugati szelet főként az Alföldön kísérhetik nagy területen zivatartól függetlenül is viharos (~60-80 km/h) széllökések. Estére a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György


A Köpönyeg.hu orvosmeteorológusa, dr. Pukoli Dániel kettős fronthatásra figyelmeztet: „A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.