Kényszerleszállást hajtott végre egy charter járat, mert hiányoztak az ablaküvegek

Forrás: Shutterstock/Bradley Caslin -
ablak charter repülőgép kényszerleszállás London
A Titan Airways Londonból Orlandóba tartó járata kényszerleszállást hajtott végre, miután 4000 méter magasra emelkedve a személyzet észlelte, hogy gond van a gép ablakaival. Kilenc utas és a 11 fős személyzet tartózkodott a fedélzeten.

A Titan Airways gépe, amelyet korábban Károly király és Rishi Sunak brit miniszterelnök is használt, október 4-én szállt fel a londoni Stansted repülőtérről. Indulásnál még nem vették észre, de az ablakok megsérültek egy előző napi filmforgatás során.

Felszállás után az utasok jelezték, hogy valami nem stimmel, a kabint hidegebbnek és zajosabbnak találták. Amikor a gép 4000 méter körül járt, a személyzet egyik tagja meglátta, hogy a hátsó ablakoknál csapkodja a szél a tömítést. Miután egy pilóta is megnézte az ablakot, úgy döntöttek, hogy visszafordulnak. Felszállás után 36 perccel ismét Londonban landoltak.

A Titan Airways egyik gépe Forrás: Shutterstock/Bradley Caslin


Az utastérben a repülés alatt a légnyomás nem változott, ám ha 4000 méternél is magasabbra emelkedtek volna, az utasok elveszíthették volna az eszméletüket. Leszálllás után megvizsgálták az ablakokat, és megállapították, hogy kettőből hiányzik a belső és a külső panel, valamint a gumitömítések. Csak az a biztonsági műanyag maradt a helyén, amely arra szolgál, hogy az utasok ne érjenek a dupla üveghez.

Az ablakokat valószínűleg az előző napi filmforgatáson használt nagyteljesítményű lámpák rongálták meg: több mint öt órán keresztül világították meg a repülőgépet. Ennek hatására az ablakok elemeit rögzítő hab vagy deformálódott és összezsugorodott, vagy teljesen megsemmisült és eltűnt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a repülőgépnek milyen "szerepe" volt a szóban forgó filmben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.