Meddig vehetjük be a lejárt gyógyszereket: a szakember elmondta, mivel, mi a teendő

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer gyógyszerész tabletta gyógyszertár
Amikor hirtelen megbetegszünk, a legtöbben azonnal elkezdjük feltúrni a gyógyszeres dobozunkat, hátha találunk benne még használhatót. Felmerül a kérdés, meddig szedhetjük be a lejárt tablettákat, illetve beszedhetjük-e egyáltalán. 

A One Poll 2000 fős felmérése szerint minden harmadik fogyasztó megtartja a gyógyszereket a lejárati időn túl, mert úgy vélik, még hasznosak lehetnek. Egyéb kutatások szerint pedig 10-ből több mint négyen nem ellenőrzik a gyógyszertárból beszerzett termékek lejárati idejét sem.

Többet árt, mint használ

Dajani Sultan gyógyszerész úgy véli, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszerek fogyasztása orosz rulett az egészséggel. Lehet semmi bajunk nem lesz tőle, de komoly problémát is okozhatnak.

Semmiképp ne szedjük be a lejárt gyógyszereket. Forrás: Shutterstock

A lejárt paracetamol például nagyon rossz hatással lehet a májra, hányingert vagy hányást okozhat. Az isl előfordulhat, hogy a tabletták nem oldódnak fel jól, nem a megfelelő helyeken bomlanak le a szervezetben, vagy nem szívódnak fel megfelelően.

Hatástalan

Még ha nem is ártanak, a lejárati időnél tovább tárolt gyógyszerek hatástalanok vagy gyengébb hatásúak lehetnek, így nem jelentenek megoldást a problémára - idézi a szakembert a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.