IT-területen több lányra van szükség   

Forrás: -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
interjú Nagyné Agárdi Györgyivel, a Vezető Informatikusok szövetségének elnökhelyettesével   Közgazdászból lett gazdasági informatikus, ma az Allianz Hungária Zrt. informatikai vezetője és a Vezető Informatikusok Szövetségének elnökhelyettese, 2018-ban az év CIO-ja díjjal tüntették ki. Nagyné Agárdi Györgyivel, A VISZ elnökhelyettesével a női informatikusok helyzetéről és az informatikával foglalkozó nők képzéséről beszélgettünk.  
Forrás:

Hogyan lesz valaki közgazdászból informatikus?

Nagyné Agárdi Györgyi: Közgazdásztanárként végeztem, később gazdasági informatikát tanultam. Egy ideig közgazdaságtant tanítottam Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, az informatika szak elvégzése után pedig informatikai kontrollerként helyezkedtem el. Banki és biztosítási szektorban dolgoztam, és elsősorban az IT-fejlesztés és szervezés lett a területem, de egy ideig üzemeltetéssel is foglalkoztam. 2016 óta vagyok az Allianz Hungária Zrt. CIO-ja (Chief Information Manager – a cégek első számú informatikai vezetője), és néhány éve a Vezető Informatikusok Szövetségének elnökségi tagjává is megválasztottak. Akkoriban a női CIO-kat még nagyítóval kellett keresni a piacon, így a szervezet nem titkolt célja volt, hogy a női informatikai vezetők piaci szerepét erősítse. A VISZ-en belül elsősorban az oktatási kérdésekkel foglalkozom, és fontos feladatom, hogy a jövő informatikus generációjának a képzését támogassam. Van még egy dolog, amire nagyon büszke vagyok: 2018-ban nőként én nyerhettem el az év CIO-ja díjat.

Miért lesz valaki közgazdászból gazdasági informatikus?

N.A.GY.: Mérnökcsaládból származom, matematika tagozatos gimnáziumba jártam, ám mivel a fizika nem volt az erősségem, a mérnöki szakmák nem jöhettek szóba nálam. A közgazdasági egyetem elvégzése után, közgazdásztanárként úgy éreztem, valami másra vágyom és szeretnék továbbtanulni… Végül egy kollégám javaslatára jelentkeztem az informatikai szakközgazdász szakra – úgy, hogy előtte szinte semmit sem tudtam a számítógépekről. Az egyetemen kivétel nélkül mindent szerettem, amit tanultunk. Nagyon jó időszak volt, akkor és ott eldöntöttem, hogy informatikával akarok foglalkozni. Óriási szerencsém volt, mert a diplomám megszerzését követően elnyertem az egyik biztosítótársaságnál egy informatikai kontroller állást. A munkámban rengeteget segített a közgazdasági hátterem: mivel a cég informatikai vezetői inkább technikai beállítottságúak voltak, a pénzügyekhez azonban kevéssé értettek, az én pénzügyi tudásom rengeteget segített abban, hogy boldogulni tudjak.

Forrás:

Nem is kérdés, hogy egy nő ugyanolyan jó, ha nem jobb informatikus lehet, mint egy férfi. Melyek azok a területek, ahol különösen jól tudnának boldogulni?

N.A.GY.: Én azt gondolom, hogy ma nem tud jó informatikai vezető lenni az, akinek nincs meg hozzá a közgazdasági, pénzügyi háttere. Éppen itt jönnek képbe a nők, hiszen nagyon sok női CIO gazdasági oldalról jön. A fiúk nagyon jók programozásban, a lányoknál viszont sok esetben megvan az a rendszerszemlélet, ami a „nagy egész” átlátásához kell. Nagyon fontosnak tartom, hogy az olyan projektek, mint a Programozd a jövőd! – amelynek célja, hogy a fiatalokat az informatikus pálya felé tereljék , ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a programozáson túl még számos olyan területe van az informatikának (például a gazdasági informatika), ahol a lányok jó lényeglátó képessége és rendszerszemlélete érvényesülhet.

Hogyan tudná a lányokat támogatni az informatikai pályaválasztásában a család és az iskola?

N.A.GY: A legtöbb családban a lányokat sajnos nem igazán nevelik a matematika szeretetére, nagyon fontos lenne tehát, hogy a szülők és a pedagógusok biztassák, támogassák a lányok ezirányú szárnypróbálgatásait. Remek volna, ha különböző cégek informatikai vezetői ellátogatnának általános- és középiskolákba, és ott a szakmáról, a munkájukról mesélnének a gyerekeknek – mint ahogy például Amerikában ezt a szülők is megteszik. A gyerekeknek szóló programozó táborainkba legalább annyi lány jelentkezik, mint fiú, és a VISZ által meghirdetett rajzversenyeket is gyakran kislányok nyerik meg. Ennek ellenére ma az informatikusoknak mindössze egynegyede nő. Pedig ennek nem kellene így lennie – azt gondolom tehát, hogy az edukációt és a tehetséggondozást már az egészen kicsiknél, az alsó tagozaton el kellene kezdeni.

Pályaválasztás előtt állsz és érdeklődésedet felkeltették az informatikai egyetemi szakok? Akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.