A viktoriánus korban sorra belehaltak az emberek a fagyievésbe – Döbbenetes, miért

Édesség történelem Viktoriánus kor
Ez az édesség egy évszázadon keresztül szedte az áldozatait, de mégsem hagyták abba a fogyasztását. Íme a fagylalt története.

Egy édesség, amely viktoriánus korban jelent meg és a feltörekvő polgárság körében lett népszerű. A fagylalt státuszszimbólumnak számított, csakhogy az édes élvezet nem volt veszélytelen: miközben Európa és Amerika boldogan kanalazta a jeges desszertet, egyre több ember lett rosszul tőle és voltak olyanok is, akik nem élték meg a másnapot.

desszert, fagylalt
A viktoriánus korban az olyan, ma már hétköznapinak számító desszertekbe, mint a fagylalt, bele is lehetett halni.
Forrás: Shutterstock

A fagylalt, mint hidegvérű sorozatgyilkos

1989 nyarán egy amerikai férfi áthívta a barátait vacsorázni, az esemény pedig tragédiába fulladt. A vendégek, miután ettek a citromfagyiból, többen az éjszaka folyamán rosszul lettek és néhányan meg is haltak. Nem ez volt az egyetlen eset: egy évtizedekkel korábbi massachusetts-i ünnepségen például az ananászos jégkrém döntötte le a lábáról a vendégeket. A tünetek ijesztően hasonlítottak az ételmérgezésre, de senki sem tudta, mitől lettek valójában rosszul. Az orvosok először hullaméregre gyanakodtak, egy titokzatos anyagra, ami a kor elmélete szerint a bomló, szerves maradványokból keletkezik. Ahogy a tudomány fejlődött, rájöttek, hogy ez nem egészen így van. De akkor mitől válhatott halálossá a fagyi?

A mikrobiológiai tudás hiányában nem tudták megoldani a rejtélyt

19. század elején a tudomány még gyerekcipőben járt, a mikrobiológia csak elméletként létezett, így a fagylalt élvezete még sokáig oroszrulett maradt. Ha nem is halt bele az ember, kellemetlen egészségügyi tüneteket produkált. Sajnos a kor fejletlensége miatt az orvosok és a vegyészek modern eszközök és módszertanok híján csak találgatások alapján tudtak dolgozni. Voltak, akik a mérgezéses esetekért az aromákat, mások a mesterséges színezékeket, vagy a vaníliát okolták. A vanília olyan népszerű mumus volt, hogy a kor társadalmát vanília-pártiakra és vanília-ellenesekre osztotta és vérre menő vitákat folytattak le róla a kávézókban, de gyakorlati előrelépés nem történt.

A vegyészek, mint bűnbakok

A századfordulóra a vegyészek feltalálták a vanillint, ami töredékébe került a természetes változatának, ezért a cukrászdák előszeretettel cserélték le a vaníliarudakat vanillinra. A vanillint fenyőből vonták ki, ám hamar közellenséggé vált a cukrászdalátogatók szemében, mert arra a következtetésre jutottak, hogy ez okozza a sok rejtélyes halálesetet. Egyes lapok arról cikkeztek, hogy a mesterséges színezékek mindennek az okai, más lapok pedig arról, hogy nem az összetevőkben keresendő a hiba, hanem a cukrászdák munkamódszerében: általános gyakorlat volt, hogy a poharakat és a tányérokat nem mosták el, csak eltörölték, ráadásul a felolvadt fagylaltot újra lefagyasztották, hogy másnap is el tudják adni. Olyan is gyakran előfordult, hogy rozsdás, kopott konyhai eszközöket használtak. A 20. század elejéig kellett várni, hogy ez utóbbi bizonyítást kapjon.

Egy baktérium felfedezése, ami mindent megváltoztatott

A 20. század elején végre kiderült, mi állhatott a háttérben: a tudomány és a technológia fejlődésének hála rájöttek, hogy léteznek baktériumok és így azonosítani tudták Staphylococcus Aureus nevű baktériumtörzset. Ez a kórokozó akkoriban könnyen elszaporodott a megolvadt fagylaltban és az elégtelen higiéniai körülményeknek köszönhetően a toxinjai számos ember haláláért voltak felelősek. A felfedezés, a tisztaságra vonatkozó szabályozások és a hűtési rendszerek bevezetésével sikerült meggátolni az elszaporodását, azért ma már az ételmérgezés veszélye nélkül fagyizhatunk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.