A műtét mentette meg a tinilány önbecsülését

műtét plasztikai beavatkozás orrműtét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindig megkeseríti a mindennapokat egy olyan testi hiba, amit az emberek kifiguráznak. Ilyenkor a műtét a megoldás?



http://abcnews.go.com
http://abcnews.go.com

"Az orrom formájánál sokkal jobban zavartak a gonosz megjegyzések. Ha felmentem a közösségi oldalakra, rögtön piszkálni és gúnyolni kezdtek" - mondta a lány. Ezt Maria, Nicolette édesanyja is megerősítette, aki szerint a lánya legalább hetente ötször kapott durva beszólásokat. Az édesanya a lánya orrát csak annak tizennyolcadik születésnapja után akarta megcsináltatni, de látva Nicolette kálváriáját, meggondolta magát. "Egyszerűen nem bírtam nézni, ahogy egyfolytában bántják. Fogtam a telefont, és időpontot kértem a sebésztől" - mesélte az édesanya.

A műtétet végző sebész elmondta, nagyon sok fiatal fordul hozzá ugyanabból az okból, mint Nicolette. 2010-ben a Plasztikai Sebészek Amerikai Szervezete szerint körülbelül 250 ezer fiatal vett részt plasztikai beavatkozáson. Ez a szám magasnak tűnik - éppen ezért lenne fontos, hogy a fiatalok megtanulják elfogadni és megvédeni önmagukat a csúfolódásoktól. Az orvos szerint a gyerekeknek csak tizenöt éves koruktól lenne szabad használniuk a közösségi oldalakat, mert nagyjából addigra jutnak el arra a szintre, hogy a megfelelő módon tudjanak kezelni egy közösséget.

http://abcnews.go.com
http://abcnews.go.com

Nicolette apja, Rob Taylor szerint egy szülő mindent megtesz a gyermekéért, ha látja, hogy szenved. A kislány a műtét után örömkönnyekben tört ki, és azóta ezerszer magabiztosabb lett. Új iskolába ment, tagja lett a pompomlányoknak, és végre úgy érzi, élheti a fiatalok normális életét - gyúnyolódás nélkül.

Mit mond a szakértő? Majsai László, a Life.hu pszichopedagógus-terapeutája:
"Azt gondolom (és erre saját praxisomban is több példa akadt), hogy léteznek lélektani szempontból is elengedhetetlen plasztikai beavatkozások. Legfőképpen egy kamaszkorban lévő fiatal számára. Az egészséges énkép kialakulásához nagyon fontos a reálisan, túlzásoktól mentesen fejlődő testkép is, ennek része pedig, hogy a szűkebb és tágabb környezettől kapott, a küllemre vonatkozó visszajelzések ésszerű elemzése és értékelése után az ember elfogadja a változtathatatlan adottságokat, és/vagy mérlegelje a változtathatókhoz való viszonyulását (nem beszélve arról, hogy ez sokszor komoly anyagi kondíciókat is követel).
Nem feledkezhetünk meg azonban arról sem, hogy a túl nagy mértékű változtatás szintén okozhat lelki zavarokat, identitásproblémákat: 'Ez is én vagyok', 'Nem lettem túlságosan más ettől a változástól?', 'Mit szólnak majd a többiek, akik már úgy fogadtak el, ahogyan régen néztem ki?' - ezek komoly dilemmák.
A csúfolódások során gyorsan kiderül, hogy ez is csak egy pótcselekvés: a csúfolódó az esetek többségében az ő csúfolását akarja megúszni, mert neki is van vélt, de inkább valós csúfolni valója. A csúfolódás, a gúny a verbális agresszió egyik - a gyermekek által kedvelt, de néhány infantilis felnőtt által is alkalmazott - formája. Mint ilyen, természetesen hosszú távon befolyásolhatják - szerintem befolyásolják is! - az egészséges pszichés fejlődést, a helyes önismeret és a konfliktuskezelés sikeres stratégiáinak kialakulását.
Ha megérik, megerősödik a személyiség egészséges énvédő mechanizmusa, úgy képes lesz később feldolgozni, illetve együtt élni a problémával (ez sokszor nem sikerül külső szakember bevonása nélkül, bár rengeteget segít, sehíthet a szerető és elfogadó szülői, baráti támogatás is - ha az nem elfogult).


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.