rejtély jelenség ezotéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világon sokszor történnek megmagyarázhatatlan dolgok, és a legtöbb rejtélyre a mai napig nem derült fény, csak elméletek születtek. A Life.hu most öt különleges titok nyomába eredt.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, ajánljuk az Akkor és Most oldalt!


1. A provincetowni fekete villám

A rémisztő, fekete arcú figura több évtizeden keresztül tartotta rettegésben a massachusettsi kisváros lakóit. A provincetowni fekete villámként elhíresült alak gyors és hihetetlenül magas volt, a füles hegyes, a szeme pedig ezüstösen csillogott. A fekete villám képes volt néhány másodperc alatt a városka egyik pontjáról a másikra jutni, és ott rémisztgetni a járókelőket. A lény azonban nemcsak megijesztette a lakókat, hanem többeket megtámadott, letepert, miközben fura búgó hangot adott ki és gonoszul kacagott. A provincetowni feketeség kilétéről számtalan elmélet született. Egyesek szerint a II. világháborúban a környéken kikötött német tengeralattjáróról szökött meg, vagy engedték szabadon. Ennek azonban ellentmond, hogy a feljegyzések szerint már az 1800-as évek végén is a környéken ólálkodott. Mások szerint nem is emberi lény tartotta rettegésben a környékbelieket, hanem egy földönkívüli. Az 1950-es években a helyi serif a rejtély nyomába eredt, és elmondása szerint fel is göngyölítette azt. Anthony Tarvers a nyomozás eredményéről azonban csak ennyit mondott: "A fekete villám meghalt és eltemették" - nem sokkal később a serif is elhunyt, a titkát pedig a sírba vitte.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

2. Az elsüllyeszthetetlen ember

A XX. század elején Angelo Faticoni csodájára járt a világ. Az előadóművészként és gumiemberként fellépő férfi ugyanis elsüllyeszthetetlen volt. Angelo képes volt ólomsúlyokkal a lábára láncolva lebegni a vízen, vagy egy ágyúgolyóval zsákba kötve órákon át "lubickolni", sőt, még el is aludt a mutatvány közben - így kapta a megtisztelő Human Cork, azaz emberi parafadugó nevet. A bűvészt még a Harvard Egyetem professzorai is megvizsgálták, a szervezetében semmilyen rendellenességet nem találtak, így ők sem tudtak magyarázatot adni a képességeire.

Sokan valamilyen trükkre gyanakodtak, de az elméletek sorra megdőltek, így az "emberi parafadugó" tavakban, folyókban és medencékben lebegve turnézta végig a világot, és sosem kapták csaláson. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Harry Houdinihez is hasonlított Faticoni megígérte a rajongóinak, hogy felfedi a titkát, de a férfi 1931-ben elhunyt. Rokonlátogatóban járt Floridában, ahol baleset érte.

3. Eleanor és a szellemek

Az 1920-as évek elején Eleanor Zugun 12 éves volt, amikor a nagymamájánál vendégeskedett, és ekkor történtek körülötte különös dolgok. A nagymama házát ugyanis egy sziklaaomlás döntötte le, a szemtanúk pedig egy hatalmas víztömeget láttak a levegőben úszni a ház körül. Az eset után azt gyanították, hogy a kislányt gonosz szellemek szállták meg, és azok döntötték romba a házikót. Ezért szülei egy kolostorba küldték Eleanort, ahol ördögűző papok igyekeztek belőle kiűzni az ártó démonokat, de a későbbiekben kiderült, nem jártak sikerrel. A szertartások után Zoë Wassiliko-Serecki grófnő vette magához a gyermeket bécsi kastélyába, és fodrásznak taníttatta. A megmagyarázhatatlan jelenségeknek így a grófnő is tanúja lett, aki a semmiből felbukkanó tárgyakra, furcsa árnyakra panaszkodott. Majd elszabadult a pokol! Eleanor haját mások szeme láttára láthatatlan lények húzgálták, harapásnyomok jelentek meg rajta, és mintha ezek a sátáni erők földhöz vágták volna, vagy megdobálták különböző tárgyakkal. Ezért a nemes asszony Londonba, majd Münchenbe küldte a lányt, ahol különböző vizsgálatokat végeztek rajta - de sem csalásra, sem bármilyen rendellenességre utaló jeleket nem találtak a szakértők. Hogy pontosan mi történt Eleanorral sosem derült ki, hiszen ahogy a kislány betöltötte a 14. életévét, a "gonosz szellemek" eltűntek, és a megmagyarázhatatlan események megszűntek.

Forrás: www.harrypricewebsite.co.uk
Forrás: www.harrypricewebsite.co.uk

Eleanor Zugun

4. A Guyrai ház szelleme

Az ausztrál család megpróbáltatásai akkor kezdődtek, amikor Új-Dél-Walesbe költöztek 1921-ben. Bowenék ugyanis már az első éjszakájukat rettegésben töltötték, a falakon, az ajtókon és az ablakokon állandóan kopogást hallottak, kövek repültek a házukra, gyakran az üvegeket is betörve. A rémült család a rendőrséghez fordult, akik gyakran járőröztek éjjelenként a ház körül, de sosem találkoztak gyanús idegenekkel, sem szellemekkel - a kopogás és ablakcsörrenés azonban továbbra is része volt a família éjszakáinak. A nyomozók hamar kiderítették, hogy nem Bowenék a felelősek, nem gyerekes csíny áll a háttérben, és arról is meggyőződtek, hogy nem csak kitaláció az egész, ennek ellenére nem jutottak előrébb az ügyben.

Paranormális ügyekben járatos szakértők később arra jutottak, hogy az események a 12 éves Minnie körül történnek, ő lehet az oka a jelenségeknek, ezért a nagymamához küldték a kislányt egy időre. Arra azonban valószínűleg kevesen számítottak, hogy a megmagyarázhatatlan esetek is a gyermekkel "tartanak", a nagymama házában ugyanis minden folytatódott tovább. Amikor Minnie hazatért a szüleihez a kopogó szellemek mintha továbbálltak volna, és a családi fészek körül többet nem repkedtek a kövek.

5. Baychimo, a híres szellemhajó

Békésebb vizekre eveznénk, de nem maradhat ki a Baychimo rejtélyes története sem. Az 1920-30-as években a hatalmas gőzhajó Kanada, Brit-Kolumbia és Alaszka vízi útjait járta, fedélzetén a legkülönfélébb rakományokkal. Nem is volt gond, míg 1931-ben le nem csapott a korai tél a teherszállítóra, és az a jég fogságába nem esett. Először ugyan két nap alatt "kiverekedte" magát a gőzös a jégtáblák közül, de egy hét múlva ismét jég zárta körül a hajót a Victoria-sziget partjainál. A hajótársaság ekkor egy repülőgépet küldött a 22 fős személyzet megmentésére, de a gépre csak néhányan szálltak fel, a többiek inkább a szigeten egy faházban akarták megvárni az enyhülést. Míg a legénység a hóviharok és a szörnyű fagy végében reménykedett, a Baychimo eltűnt. Mint később kiderült, a szellemhajó útra kelt, és 480 kilométert tett meg személyzet nélkül a tengeren. Évekkel később néhány bátor halász a Baychimo fedélzetére merészkedett - bár ne tették volna, hiszen egy semmiből lecsapó hóvihar miatt napokra a hajón ragadtak. A Baychimo azóta sem talált békés kikötőt, többen is látni vélték már a kísértetgőzöst, legutóbb Alaszka közelében 1969-ben. Néhány évvel ezelőtt az alaszkai kormány csapatokat küldött a Baychimo megtalálására, de sem a légi, sem a vízi felderítők nem jártak sikerrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.