párkapcsolat szerelem gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy férfi hűtlensége akkor is padlóra küldheti párját, ha a fájdalom az idő múlásával enyhül, a seb begyógyul, és van mód az újrakezdésre. De mi történik akkor, ha a hűtlenségnek gyümölcse is lesz: amikor a párunknak mástól születik gyermeke? 

Példaként említhetnénk a bulvárlapokból már igen jól ismert történetet: az ország népszerű séfjének, Kovács Lázárnak nemcsak gyönyörű feleségétől született gyermeke, de a hírek szerint egy fiatal lányt is teherbe ejtett titkos légyottjaik egyikén. A dolog kiderült, és persze egy egész ország tárgyalta a történteket. Arról azonban kevés szó esett, hogy a feleség hogyan tudta feldolgozni az esetet, milyen fájdalmakat kellett legyűrnie magában ahhoz, hogy képes legyen a megbocsátásra.

iStockPhoto
iStockPhoto

Ám mindannyian ilyen nagylelkűen és elfogadóan állnánk ehhez a kérdéshez? A netes fórumokon található beszámolók szerint ahány eset, annyi megoldás.

Amikor nincs pardon


Lili (32 éves, humánmenedzser)

A szakértő véleménye

A férfi feltehetőleg nem mérlegelte a következményeket, a felelősségét, nem volt teljesen elköteleződve a kapcsolat mellett sem.



http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gi4hnTmjfvZwqUXQ

Az ötödik gyerek


Márti (40 éves, anyuka)

köttessem el magam,




iStockPhoto
iStockPhoto

Külön költöztünk, és én iszonyatosan szenvedtem. Egy évig bírtam, és nem mondom azt, hogy megbocsátottam, inkább csak begyömöszöltem a dolgot a lelkem egy sarkába, de visszafogadtam Zolit. A kislányra sem tudok haragudni, tündéri, cserfes kis boszorkány, akit megszerettek a fiaim. Ha ránézek, nincs bennem harag, csak a veszteség érzése, mert ezt a kislányt nekem kellett volna megszülnöm. Egyébként Zoli soha, de soha nem tudta megmagyarázni a történteket. Talán nincs is jó magyarázat erre..."

A szakértő véleménye

A házastársnak a félrelépő párjával kapcsolatban elsősorban azt kell mérlegelnie, hogy érdemes-e tenni még a kapcsolatért, van-e olyan alapja kettőjük kötelékének, amiért lehet rá még építeni, a félrelépésnek milyen súlya van az ő házasságukban, képes-e majd esetleg a megbocsátásra. Sokat számít ebben az, hogy a külső kapcsolat milyen hosszú, és mennyire mély kötődés (volt). Egy gyerek nem tehet arról, hogy hová születik, és kik a szülei, tehát nem helyes őt okolni, vagy rá haragudni, ha egy titkos kapcsolatból született.


Én nem tehetek semmiről



Emma (25 éves, gyeden lévő kismama)
élettársa



iStockPhoto
iStockPhoto

A szakértő véleménye

A kettőjük között lévő viszony nem volt őszinte, hiszen egy családot titkolt el a férfi, ennek biztos, hogy voltak tetten érhető jelei. A hölgy valószínűleg egy képet szeretett volna látni a férfiról, nem a valóságot.

Amikor a pasi (is) szenved



Zsolt (37 éves, közgazdász)

baj van

A szakértő véleménye

A férfi szembesült a tette következményével, megbánta, számolt a párja lehetséges reakciójával, tehát összességében éretten kezelte a helyzetet. Mire kiderült, sikerült feldolgoznia, így a menyasszonyának is könnyebb dolga volt a megbocsátásban, és a gyereket is sikerült elfogadnia. Ez a pozitív példa.


Gazdag Enikő, pszichológus véleménye

Egy jól működő, harmonikus párkapcsolatban két ember közé nem "fér be" egy harmadik fél - még egy alkalomra sem. A félrelépéseknek mindig megvan az oka, amely a két fél közötti viszonyban gyökerezik. Akkor működik jól egy kapcsolat, ha a pár mindkét tagja elégedett, a konfliktusokat megfelelően tudják rendezni, a felek őszinték egymással, és az intimitás is rendben van kettőjük között. Ha a kapcsolat nincs a helyén - ez általában érezhető -, ilyenkor érdemes tenni valamit a párnak: beszélgetni a másikkal és közös megoldást találni. Amennyiben nem rendeződik a pár kapcsolata, a felek hajlamosak lesznek arra, hogy máshol keressenek vigasztalást, vagy(látszat) megoldást. Egy félrelépés, amelyből gyerek születik, sokszor nem szándékos "tett" a megcsaló fél részéről, sőt néha őt ugyanúgy sokkolja a hír, mint a házastársat. A harmadik fél azért vállalhatja ezt a gyereket, mert esetleg úgy érzi, ezzel megtarthatja a férfit, vagy attól fél, hogy többet nem lehet gyereke. A sokk, amit egy külső kapcsolatból született gyerek gondolata okoz, egyrészt a félrelépés ténye miatt van, másrészt egy gyerek életen át tartó köteléket, (felelősségvállalást) jelent két ember között. A feleknek az eset feldolgozáskor ezt a fajta felelősséget is számításba kell venni.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz!

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.