önismeret párkapcsolat szex kézírás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan csak legyintenek rá, mások meg túlságosan is nagy jelentőséget tulajdonítanak a kézírás elemzésének: a grafológiának. Egy biztos, írásunk személyiségünk fejlődésével együtt változik, és egy szakember előtt szinte semmi, még titkos szenvedélyeink, szexuális vágyaink sem maradhatnak titokban. Két éve érdekelt benneteket ez a cikk a Life.hu-n.


Thinkstock
Thinkstock

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha idegesek vagyunk, szorongunk, vagy éppen ellenkezőleg, kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat és boldognak, akár huszonnégy órán belül is eltérő írásképet produkálhat a kezünk. Nem véletlen, hogy a nagy érzelmi amplitúdóval megáldott emberek szinte soha nem tudnak azonos aláírást létrehozni, hiszen kedélyállapotuknak megfelelően vezeti a kezük a tollat.
Ám az életben beállt nagy változásokat is hűen tükrözi az írás, és bár szakemberek szerint például egy párkapcsolaton belüli jelentős változás körülbelül fél év múlva rezzen csak meg a papíron, a tapasztalatok azonban azt is bizonyítják, hogy egy nehéz élethelyzetre szinte azonnal rezdül a kéz, és a toll mozgása, a vésés ereje, a toll hegyének dőlésszöge, valamint a betűk formálása is megváltozik.

Érzéki szexjegyek

Életünk egyik legizgalmasabb, legintimebb, legtitkosabb területe, a szexualitás is megjelenik kézírásunkban. Ez persze sok embert félelemmel tölt el, hiszen éppen azon a területen érzi ettől magát kiszolgáltatva és védtelennek, amelyet a leggondosabban álcázna mások előtt, hiszen akár tetszik, akár nem, a mai napig a szex az, ahol az emberek jelentős része álruhát visel, ahol a legtöbb elfojtás tetten érhető.

Thinkstock
Thinkstock


A kézírás azonban nem hazudik, és bár nagy merészség lenne egy laikus számára, ha egy-egy hurok megformálása alapján ítélné meg összességében partnere szexualitását, azért nem árt, ha tisztában van azzal, hogy bizonyos jelek utalhatnak a szexszel, esetleg a partnerkapcsolattal összefüggő fontos dolgokra.

Három zónás íráskép

Az írásképelemzés során a szakemberek a betűket három zónára osztják. Ez a legtisztábban az f betűn mutatható be, hiszen az írott betűvetésben az az egyetlen olyan betű, amely hármas tagolású: fej, közép (vagy derék), illetve alsó zóna.
A fej, vagyis az f felső hurka a transzcendenshez való viszonyulásunkat, a szellemi érdeklődésünket érzékelteti, a középső rész a szubjektív énünkön keresztül a gyakorlatias megoldásainkra utal, míg az alsó zóna az ösztönöket képviseli.

Most jó...

A szex szempontjából talán elég lenne csak az alsó zónával foglalkozni, hiszen hol kereshetnénk máshol a szexszel kapcsolatos erotikus jeleket, mint az alsó zónában, az ösztönvilágban?
A szakemberek szerint azonban ez nem elég, vagyis minden előzetesen hallott és tévesen értelmezett információ ellenére a szexualitás jelentős jegyeire is a teljes írásképből kell következtetni és nem elég a százszor hangoztatott g vagy gy betű alsó fertályára koncentrálni.

Thinkstock
Thinkstock


De nézzük a bizonyos árulkodó betűt:

A g betű alsó hurka egészséges helyzetben lendületes, ívelt, gördülékeny, mindenféle görcsök, durva vastagítások, maszatolások, ficamok nélkül. A szépen ívelt, a g fejével arányos hurok kiegyensúlyozott szexualitásra utal, míg a szaggatott, görcsös, elhajló hurok arra mutathat rá, hogy az illetőnek gondjai vannak a szexuális életével.

A gy betű ennél is többre utalhat, hiszen itt már a párkapcsolat illetve a partnerhez fűződő kapcsolat is szerepet kaphat. Amíg a g a saját szexualitásunkról árulkodik, addig a g-hez kapcsolódó y a társat jeleníti meg a betűpárban. A "tökéletes" gy szépen formált, arányos és szabályos minden zónában. A betűk közel állnak egymáshoz (de nem torlódnak össze, nem mászik egyik a másikra, nem tapad és nem nyom el). Méretük is hasonló (azonos) valamint a toll hegye a papíron hasonló erővel nyomódik le, de nem történik vésés egyik betű (fél) térfelén sem. Ez azt jelenti, hogy a párkapcsolat jól működik és a szex a partnerrel egyenrangú és mindkét fél számára kielégítő, valamint örömmel és élvezettel teli terület az erotika mindkét fél számára.

A legárulkodóbb jegy azonban a gy betű y-ja. Az ugyanis kifejezetten a párunk életünkben (a szexualitásban) betöltött súlyára, szerepére utal. Ha a hurok jelentéktelenné zsugorodik, sőt el is veszik, ha az y középső zónában elhelyezkedő bögrevonala torzul (és leggyakrabban), lefelé szalad, akkor az arra utalhat, hogy jelenlegi partnerünk szerepe és fontossága több mint megkérdőjelezhető. Valamint erős a gyanú, hogy a szex korántsem olyan kielégítő, mint azt szeretnénk.

Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati szakember véleménye:

A grafológia haszna vitathatatlan, kiegészítő módszerként a személyiségelemzésben jól használható. Egyedül erre a módszerre nem ajánlatos támaszkodni, hiszen egy-egy félreértelmezés tévútra vihet, viszont több módszer együttes alkalmazása (pl. személyiségtesztek, kézíráselemzés stb.) megbízhatóbb eredményhez vezet.
A lelkiállapot, a személyiségjellemzők feltételezhetően tetten érhetőek a kézírásban, sőt a különböző változások, krízisek is, viszont konzekvenciák vagy következtések levonásához egy-egy személyről szükséges a személyes interjú és egyéb, más mérőeszközök alkalmazása.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.