Nyári csizma entyem-pentyem helyett - Te mire cseréled a szexet?

a nap cikke szex szexualitás házaspár orgazmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy boldog párkapcsolat elején teljesen természetes, hogy a párok sok időt fordítanak a szexuális együttlétekre - néhány hónapig. Nem egészen két év után azonban megváltozik a helyzet.

Ezt bizonyítják azok a felmérések is, amelyekből világosan kiderül: a felek egy bizonyos idő után könnyen választanak más időtöltést szex helyett.

"Ezt még meg kell csinálnom!"

Sokan a munkahelyi és az otthoni teendőket hozzák fel kifogásként, ha a szex szóba kerül. Egyre gyakrabban kell benn maradni az irodában, esetleg dossziéhalmokkal a hónod alatt vonulsz be a hálószobába. Máskor a ragyogóan tiszta lakást akkor kell éppen újraporszívóznod, amikor a pasidnak kedve szottyan összegyűrni veled a lepedőt. Nemet mondasz a közeledésére, pedig valahol te is sejted, hogy a "halaszthatatlan" házimunka nem más, mint megfutamodás a szex elől.

Thinkstock
Thinkstock

Vica, fogorvos (29)

"Öt éve éltünk együtt a barátommal, ő végzett orvos volt, én akkor birkóztam az egyetemmel. Eleinte klassz volt a szex, és nem figyeltem fel arra, hogy kezd ellaposodni a kapcsolatunk. Később azonban feltűnt, hogy Zolinak mindig ügyelnie kellett, nem volt otthon 'időben', vagy ha igen, akkor örökké álmos és fáradt volt az erotikához. Arra viszont épp Zoli mutatott rá, hogy én se voltam különb, csak én a vizsgákra fogtam azt, hogy nem akarok szexelni, vagy vasalnom kellett, máskor a kedvenc filmsorozatomat nem akartam félbeszakítani. Igen, akár egy ócska film miatt is képes voltam nemet mondani a szexre."

Mobilkelepce

Egy kutatásból kiderült, hogy a nők mintegy 30%-a mond le, vagy mondana le a szexuális örömről akkor, ha helyette mobilozhat. (Az arány 8%-kal több mint amennyi megkérdezett férfi teszi ugyanezt.) Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a nők egy része szívesebben cseveg a barátnőivel telefonon, vagy építi a közösségi kapcsolatait, mint hogy szenvedélyes aktusba bonyolódjon a párjával.

Thinkstock
Thinkstock

Ági, kismama (36)

"A harmadik gyerekkel vagyok itthon, lassan hét éve. Magányosnak érzem magam és egyszerűen szükségem van arra, hogy tartsam a kapcsolatot a barátaimmal. Ez azonban nem valósulhat meg úgy és annyiszor, ahogy én szeretném, és igen, gyakran előfordul, hogy akkor tudok géphez ülni és csetelni, vagy épp telefonon kommunikálni, amikor a kicsiket lefektetem. A párom azonban - legalábbis én néha úgy érzem - csak arra vár, hogy a gyerekek aludjanak el végre, hogy ő letéphesse rólam a bugyit. Rengeteg konfliktusunk van emiatt. Szerinte ha fáradt vagyok a szexhez, akkor pihennem kellene, nem lógni a mobilon vagy a gépen. Én meg úgy vélem, jogom van eldönteni, mihez kezdek a szabadidőmmel, és különben is: én nem szex helyett telefonálok!"


Szex kontra vásárlás

A vásárlás is komoly ellenfél, ha az erotikáról van szó, és meglehetősen alacsony azoknak a nőknek az aránya, akiket a kedvese haza tudna csalogatni egy nyár végi árzuhanásos időszakban egy szexi együttlétre. Amennyiben a lázas vásárlás csoportosan zajlik - vagyis a barátnők véleménye is erősíti az erotikamentes kimenőt -, akkor még kisebb az esélye a pasinak.

Bálint, mérnök (28)

"Engem háromszor utasítottak vissza a vásárlás miatt. Nem volt személyfüggő a dolog, mert két egymást követő barátnőm is lazán lerázta magáról a 'csalogató' SMS-eket. Egyszerűen nem voltak vevők az erotikus tartalmú mondatokra. Eszük ágában sem volt hamarabb hazaindulni, csak azért, mert én kívántam őket. Amikor kiderült, hogy azért jött Anna négy órával később - mint ahogy azt én reméltem -, mert akciós felsőkre vadászott a kolléganőivel, teljesen elszállt az agyam, ahogy Rita akciója se volt szívderítőbb: ő azért mondott le a szexi találkozóról, mert éppen fűzöld, nyári csizmát kergetett déltől este tíz óráig - szenvedélyesen."

Thinkstock
Thinkstock


Vágyölő foci?

Fordítva is igaz: a férfiak jelentős része is hajlamos arra, hogy a szexuális együttléteket focira, sörözésre vagy sportolásra cserélje. Ahogy a munka is aranyérmes kifogás, de amíg a nők a vásárlással tartják távol magukat a szextől, vagy ütik el a szexre szánt időt, addig a férfiakat jobban leköti a motorjuk "bütykölése", sőt az a szexi MMS sem létezik, amivel egy csukahorgászatról zsákmányszerzés előtt haza lehetne csábítani őket.

Gyimesi Andrea szexuálpszichológus szakértőnk véleménye:

"Szex helyett kifogásokat keresni egy párkapcsolatban azt jelenti, hogy csökkent a szexuális vágy a felek között. A férfi és a nő azt is gondolhatja, hogy ha a másik nem vágyik az együttlétre, akkor annak a kapcsolatnak nincs jövője. Tény, hogy minél hosszabb a kapcsolat, annál kevesebb az ölelés, és az is igaz, hogy a felek nem feltétlenül veszik észre időben, hogy baj van. Tovább ronthatja a kapcsolat minőségét az is, amikor a pár nem egyszerűen elmenekül az ölelés elől, hanem veszekedésbe fojtják a feszültséget. Ilyenkor általában a gyakoribb együttlétet kívánó fél felveti a szeretkezés ötletét, a másik nem mond feltétlenül egyenesen és nyíltan nemet, hanem az erotikától teljesen független (vagy látszólag független) veszekedést provokál. Szinte biztos, hogy akár a nő, akár a férfi a hárító fél, talál okot a konfliktusra."




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.