"Brando fél Hollywoodnak megvolt" - James Dean nagy szerelmei

James Dean kisugárzás titok Hollywood Marlon Brando legenda szexuális kapcsolat kapcsolat színészek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szőke fürtök, ábrándos tekintet, rosszfiús kisugárzás, elképesztő szexuális energia - ezek csupán néhány összetevői a James Dean legendának, amely a mai napig milliókat tart bűvöletben. A fiú, aki egyszerre volt zseni és áldozat, megközelíthetetlen és mindenki lelki társa, szenvedélyes szerető és önmaga és a világ elől menekülő szerelmes.

Persze mindez azonnal értelmet nyer, ha egy pillantást vetünk James Byron Dean gyerekkorára: az Indianában nevelkedő, eredetileg fogtechnikusnak készülő kissrác mindössze kilencéves volt, amikor elveszítette azt, aki a legközelebb állt hozzá: az édesanyját. Hogy feldolgozza a tragédiát, a család lelki gyakorlatra küldte, ám a templomlátogatások még jobban összezavarták: évekkel később ElizabethTaylornak mesélte el, hogy a pap, akihez hittanórákra és gyónásra járt, tizenegy éves korától zaklatta őt szexuálisan, ő pedig nem mert szólni senkinek. Egyes életrajzírók szerint leginkább azért nem, mert tudta: ha árulkodik, vége a kalandnak. Bár Dean még csak kiskamasz volt, kezdett világossá válni számára: ő igencsak más, mint a többiek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

James Byron Dean

Liz Sheridan - A "majdnem menyasszony"

Amikor Jimmy New Yorkba érkezett, gyakran lógott neves éjszakai mulatókban és bárokban, ahol kiengedhette a gőzt, és a karrierjét is építhette. Egyre több előadó- és életművész vette őt körül, közülük pedig kitűnt egy, aki a szívét is elrabolta: Liz Sheridan, aki táncosnőként dolgozott az egyik lokálban. A szerelemből hamar eljegyzés lett, ám Sheridan így mesélt önéletrajzi kötetében: "Tudtam, hogy nem lehet sokáig az enyém. Tehetséges, gyönyörű és sikerre éhes volt. Nem akartam versenyre kelni senkivel."

www.lizsheridan.info
www.lizsheridan.info

Liz Sheridan

Tipp! Megszabadult hajától a fiatal énekesnő. Kattints a galériáért!


Marlon Brando és a képzelt szerelmek

Később, amikor Hollywood felfedezte őt, a gyerekkori démonok szorítását egy egészen újfajta ketrecre cserélte: a hírnév börtönére. Ebben az időszakban kattantak egymásra Marlon Brandóval, akitől végül a hírhedten drámai veszekedések és nyilvános hisztik szakították el. A pletykák szerint Dean féltékenységi jelenetet rendezett egy neves étteremben, azt kiabálva, hogy "Brando fél Hollywoodnak megvolt". A nemzetközi botrány elkerülése céljából a filmstúdió, amely szerződtette őt légből kapott szerelmi történeteket csepegtetett a bulvársajtónak és a rajongóknak. Mi több, amikor pletykálni kezdtek Dean biszexualitásáról, még sajtóközleményt is kiadtak: "James és színészkollégái, Rock Hudson és Tab Hunter képtelenek egy lány mellett megállapodni, mert a filmes próbák és egy lehetséges házasság próbái nem férnek össze." A valóságban azonban Dean azon egyszerű oknál fogva nem érdeklődött a hölgyek iránt, mert lekötötte őt Hollywood dekadenciájának és talmi csillogásának élvezete.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marlon Brando

Tipp! A magyar modell megtépte a híres divatfotóst! Kattints a képekért!


Pier Angeli - Az olasz donna

Akárhogy is, de a szerelem megtalálta őt - ha csak rövidke időre is. Az ifjú, olasz színésznővel, Pier Angelivel egy filmforgatáson ismerkedett meg, és hamar egymásba bolondultak. Bár a lány édesanyja hallani sem akart a kapcsolatról, mondván: az ő lánya sosem állhat össze valakivel, aki nem római katolikus. Pier és Jimmy a tilalom ellenére szerelmi záloggal ajándékozták meg egymást, az ékszereket pedig ruháik alatt viselték, hogy senki se láthassa azokat. Ám nem sokkal azután, hogy az Édentől keletre forgatásán maga a rendező, Elia Kazan leplezte le őket, Dean úgy határozott: egy társasági magazin interjúján keresztül az egész világnak elmeséli, milyen őrülten szerelmes. Ezt a direktor története is igazolta, aki így vallott: "Hallottam őket szeretkezni James öltözőjében... elképesztően hangosak voltak." Ám amikor már a fél világ kongatta volna az esküvői harangokat, Pier Angeli váratlan hírrel állt elő: bejelentette, hogy valóban megházasodik, ám nem az ifjú színész, hanem egy olasz-amerikai énekes, Vic Damone a szíve választottja. James Dean nem rejtette véka alá csalódottságát: szíve darabokra tört. Ha hinni lehet az akkori pletykalapoknak, egykori kedvese és az idegen férfi menyegzőjét titokban nézte végig az út túloldaláról, motorjára támaszkodva. A színésznő, aki felszarvazta Deant, sok-sok évvel később vallott először a románcról és a romantikus tengerparti sétákról, amelyeket azóta sem tud kiverni a fejéből. Hogy a kurta-furcsa viszony afféle "Tom Cruise és Katie Holmes-féle" propagandakapcsolat volt vagy igaz szerelem, már sosem derül ki - és talán ez így is van rendjén.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Pier Angeli

William Bast - A testi-lelki jóbarát

James Dean legközelebbi barátja William Bast forgatókönyvíró volt, akivel nemcsak lelki, de lakótársak is voltak. A két jóbarát, akik Dean életének utolsó öt évében többször is összebútoroztak, szinte elválaszthatatlanok voltak egymástól. És bár akkoriban sokan csak találgatták New Yorkban, mi is lehet közöttük valójában, a férfi ötven évvel Jimmy halála után így vallott: "A barátságunknak része volt az intimitás is." James és William sosem tekintettek egymásra úgy, mint a nagy Ő-re, mindketten nyitottak voltak új kapcsolatokra, de egyetlen új szerelem sem írhatta felül kettejük titkos szövetségét.

Tipp! Nézegess sztárfrufrukat! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.