Elég egy mosoly? De kinek van kedve folyton pasikra bazsalyogni?

mosoly kutatás Párban szép ismerkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két ember között legrövidebb út a mosoly, avagy mosolyogj a világra, és az visszamosolyog rád. Adott időben és helyzetben jólesik elsütni egy-egy közhelyet - olykor szemlesütve (amiért semmi frappáns nem jutott eszünkbe), máskor megkönnyebbülve (mégis van valami fogódzó, amihez szükség esetén nyúlhatunk). Ha jobban belegondolunk, van benne valami, de kinek van kedve folyton mosolyogni? Főleg, ha régóta egyedül vagyunk, és az is tudomásunkra jutott: szívünknek kedves Tamás a nyáron nősül (szóval, még az ág is húz). Vagy tán épp ezért lenne érdemes mégis megpróbálni? Lássuk csak, működik-e!

A terv a következő: szervezzünk be egy húsz év körüli nőt (164 cm, 54 kg, átlagos külső), aki hajlandó az ügy érdekében néhány szabad óráját feláldozni. Kerítsünk egy viszonylag népszerű kávézót, lehetőleg olyat, ahol jó időben kint lehet ücsörögni. Mondjuk el a lánynak, hogy amint belép a helyre, pásztázza végig a terepet, és vegye fel a szemkontaktust egy egyedül lévő férfival. Magyarázzuk el neki, hogy az egyik esetben az lesz a feladata, hogy két másodpercig mosolyogjon rá, majd hirtelen nézzen másfelé, míg a másik esetben mosoly nélkül szemezzen a gyanútlan úrral két másodpercig, majd kapja el a fejét.

Forrás: Thinkstock

Ha ezzel megvan, kérjük meg, hogy üljön egy szimpatikus asztalhoz, rendeljen egy italt, vegyen elő egy magazint, és kezdjen olvasgatni (ha túlságosan izgatott, megbocsátjuk, ha nem, de legalább tegyen úgy, mintha). Eközben mi egy közeli padról figyeljük az eseményeket (nem, most nem kell távcső), és lejegyezzük, hogy tíz perc leforgása alatt kiszemeltünk megkörnyékezi-e a nőt, illetve azt is felírjuk, egyáltalán rápillant-e ez idő alatt (mindegy, hogy értetlenül vagy elragadtatva).

Hogy ezt észrevegyük, nekünk is ajánlott félpercenként felé sandítani, nehogy elmulasszuk a szemezési kísérletet. Tíz perc után befejezhetjük a szemtornát, segítőnk is mehet a dolgára (a következő bevetésig, hiszen legalább ötven-ötven férfival kell eljátszanunk ugyanezt).

Ha mindent jól csináltunk, vélhetően hasonló eredményt kapunk, mint Guéguen 2008-ban. A francia kísérletben ötven férfiből tizenegyen vették a bátorságot, hogy a korábban rájuk mosolygó nőhöz lépjenek, míg abban az esetben, ha csak összeakadt a tekintetük, de a mosoly elmaradt, mindössze két pasi érezte úgy, hogy zölden villog a lámpa. A különbség az óvatosabb duhajoknál (akik milliméternyit sem mentek közelebb) is tetten érhető: akikre a nő rámosolygott, tíz perc alatt átlagosan hétszer pillantottak felé, míg a másik esetben csak kétszer. Igen, jól gondoljuk:

tessék, csak tessék mosolyogni (persze, nem ész nélkül mindenkire) a nekünk tetsző férfira mindenképp.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.