Elvált apukával randizni? Igen! Jegyzet szkeptikus szingli nőknek

Forrás: Thinkstock -
szingliség apaság gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők nagyon sokszor, különösen akkor, ha még nincs gyerekük, képesek bepánikolni, ha egy kisebb-nagyobb "csomaggal" rendelkező pasival jönnek össze. Részben talán érthető is az első ijedelem: a gyermeknevelés hatalmas felelősség, rengeteg időt és energiát követel, ráadásul a volt feleség ott lebeg a háttérben, ami megnehezítheti az új kapcsolat indulását. Vagy épp a dacos kölyök, aki szívből utálja apa választottját. Ezeket a férfiakat te is kapásból kihúzod a lehetséges randijelöltek listájáról? Rosszul teszed! Nézd meg, miért rejlik bennük nagy potenciál! 

Merik vállalni az érzéseiket

Nem kell aggódnod, sem pedig megkérdőjelezned újdonsült partnered értékrendjét. Egy gyermekét egyedül nevelő férfi általában tisztában van azzal, hogyan legyen megértőbb és elfogadóbb másokkal szemben, ami óriási előnye szingli társaival szemben. Ez azért van, mert állandóan és alaposan trenírozva van arra, hogy felelősen törődjön a saját csemetéjével.

Az apaszerep kompromisszumot, figyelmet, valamint mérhetetlen türelmet követel,

és ha valaki jó szülő, akkor érzelmi közelséget nyújt a gyerekének – ezek a párkapcsolat szempontjából is fontos ismérvek. Az illető abban az értelemben is megfelelő választás lehet számodra, hogy kellő élet- és emberismerettel rendelkezik, ami jól jöhet akkor, ha tanácsot kérsz tőle egy fontos kérdésben.

Forrás: Thinkstock

A kevesebb néha többet ér

Ha történetesen épp egy szingli apukával találkozgatsz, és ha nem tudtok egyszerre több napot egymással tölteni, ne feszülj feleslegesen, nincs miért kétségbeesned. A viselkedése korántsem annak a jele, hogy nem érdeklődik irántad. Sőt, ha csak ritkán látod őt, úgy is felfoghatod, hogy minden lehetőséget megragad a találkozásra (és ügyesen lavírozik a teendők között) ám el kell fogadnod, hogy bizonyos dolgok prioritást élveznek az életében – mint például a gyereknevelés.

Nem is igazán célravezető, ha sülve-főve együtt vagytok az elején, sokkal jobb, ha lassan épül fel a kapcsolat, így mindketten megkapjátok az esélyt arra, hogy alaposan megismerjétek egymást, és megértsétek az érzéseiteket.

A tapasztalat erény lehet az új kapcsolatban

Mielőtt úgy gondolod, hogy túl nehéz a "pakkja", tartsd észben, hogy most egy olyan férfiról van szó, aki egyszer már elkötelezte magát valaki mellett. Ami arról is árulkodhat, a párod elég érett volt ahhoz, hogy felismerje a házasság és a szerető család fontosságát. Még ha az ő története válással végződött is, rengeteg olyan pozitív tapasztalat lehet a háta mögött (feltéve természetesen, hogy képes volt elengedni a múlt emlékeit), amit hasznosíthat a jövőbeni kapcsolatában.

És van itt még valami, ami fontos lehet: az egyedülálló apukák sokkal inkább vágynak harmonikus életre. A LoveAgain társkereső oldal felmérése szerint a megkérdezett férfiak 59%-a azt mondta,

hogy az apaságnak köszönhetően szeretne állandó partnert maga mellé.

Forrás: Thinkstock

Albert 45, fogtechnikus:

„A feleségem elhagyott egy másik férfiért, és külföldre költözött. A válás maga volt a pokol, de túléltem, és most minden erőmmel azon vagyok, hogy jó apja legyek a gyerekemnek. Hét éve nem randevúztam senkivel, de bíztam benne, hogy megtalálom azt a nőt, aki szeret, és akit lehet szeretni.

Hónapok óta próbálkozom különböző virtuális oldalakon, és könnyen megy az ismerkedés egészen addig, amíg el nem árulom, hogy egyedül nevelem a kisfiamat. A többség egyből leráz, és nagyon fájdalmas megélni, amikor ilyen és ehhez hasonló válaszokat kapok: »Szimpatikus és kedves férfinak tűnsz, de nem akarom más gyerekét nevelni.« Vagy egyszerűen nem írnak vissza semmit, gondolom azért, mert nem akarnak megbántani.”

Azért értékel, aki vagy

Ami izgalmasnak és kifejezetten vonzónak tűnik egy férfi szemében előtte, teljesen más értelmet nyer, miután beletanul az apaszerepbe. Nyilván számít a megjelenés és az ápolt külső, de egy gyerekkel rendelkező pasi esetében nem kell attól tartanod, hogy kizárólag a tested alapján ítél meg.

A gondoskodás, a nagyvonalúság, az érzékenység és a kedvesség általában többet nyom a latba, mint a feszes popsi és a formás cicik. Tedd a szívedre a kezed: olyan pasival töltenéd a szabadidődet, aki csak a kinézeteddel törődik, vagy inkább abba a sztoriba fektetnél energiát, ahol a személyedet értékelik?

Forrás: Thinkstock

Márta 38, üzletkötő:

„Oké, hogy nem lehet kizárni valakit csak azért, mert gyereke van, de a probléma ennél jóval összetettebb. Egyrészt ezek a pasik tisztában vannak azzal, hogy mit jelent éjszaka egy bömbölő kisbaba mellett virrasztani, vagy rohanni a gyerekkel oviba, edzésre, különórára, másrészt a válás után legtöbbjük olyan szinten megsérül lelkileg, hogy nem mernek belevágni egy újabb gyerekbe.

De ahogyan nekem el kell fogadni az ő életüket, nekik is meg kellene érteniük, hogy egy szingli nő, főleg az én koromban, igenis vágyik az anyaságra. Ha az elején direktben rákérdezek az illetőnél, tervezi-e a családbővítést, az a baj, ha viszont úgy megyek bele az egészbe, hogy fogalmam sincs, mit gondol erről, utólag kiderülhet, hogy csak pazaroltam az időmet.

Sokszor megkapom a férfiaktól, hogy nem értik, mit várok tőlük, ígérjék meg néhány hét után, hogy elvesznek feleségül, és rögtön csinálnak nekem gyereket? Volt olyan, amikor azt vágta a fejemhez valaki, nem ő tehet róla, hogy 38 vagyok, és eddig még nem szültem.”

Ő lehet a tökéletes férfianyag

Egy bizonyos kor felett egyre nagyobb az esélye annak, hogy azzal a férfival hoz össze a véletlen, aki a gyerekesek táborát erősíti. Akár elvált, különélő vagy özvegy az illető, olyan új kihívásokkal kell szembenézned, amivel addig talán még soha nem találkoztál. Minden egyes szülő esetében más a helyzet, mégis létezik közöttük valamiféle összefüggés, amit érdemes megismerned, mielőtt fejvesztve menekülnél a szituációból.

A gyereke(i) iránt teljes mértékben elkötelezett apa maga a tökéletes férfianyag. Hogy miért? Teljes erejével gondozza, védelmezi és óvja az utódját, és ezek azok a tulajdonságok, amikről a legtöbb nő azt mondja, hogy nehéz megtalálni a mai férfiakban. Ha randizgatsz valakivel, aki nem ápol jó viszonyt a fiával vagy a lányával, hogyan fog törődni veled, és vajon mitől lenne értékes a szemedben?

Tudják, hogy mit akarnak

Nem azt állítjuk, hogy minden egyedülálló szülő szigorú forgatókönyv szerint éli az életét, hiszen a lurkók mellett ez lehetetlen küldetés lenne. Ugyanakkor a szülővé válás során a férfi megtanulja, hogyan alkalmazkodjon a változáshoz, miközben egyre jobban képessé válik arra, hogy megbirkózzon a mindennapi problémákkal.

A baba születése után soha nem várt helyzetek teremtődnek, átalakulnak a szokások, és már nem lehet felelőtlen könnyedséggel élni az életet. Az apák, akik egyedül nevelik gyermeküket, általában tudják, hogy mit akarnak, azt is tudják, kitől, de nem ragaszkodnak makacsul az elképzeléseikhez, és nem akarják másokra ráerőltetni a saját akaratukat. Ennek pedig nagyon magas a randiértéke.

Forrás: Thinkstock

Üzenetünk tehát a szingli nőknek: A következő alkalommal, amikor találkozol egy kedves, sármos apukával – mindegy, hogy a munkahelyeden, egy buliban, a közeli parkban vagy az interneten –, adj esélyt magadnak, és neki is!

Könnyen lehet, hogy benne fogod megtalálni mindazt, amit eddig kerestél.

Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus, a Life.hu szakértője úgy véli, nem az határoz meg valakit, hogy „elvált” vagy „apa” státuszban van. Az ismerkedési fázisban – és természetesen utána is – mindig az adott embert kell nézni. Milyen tulajdonságai vannak? Milyen viszonyban van a gyermekével és annak anyjával? Érzelmileg levált-e a volt párjáról? Mit vár egy új kapcsolattól, egyáltalán, rendelkezik-e az ehhez szükséges érettséggel?

Szakértőnk fontosnak tartja hangsúlyozni: önmagában nem kell tartanunk attól, hogy a választottunk egyedülálló szülő, de ne ruházzuk fel azonnal olyan előnyös tulajdonságokkal, amik a „jó” apákra jellemzőek, előbb ismerjük meg! Számolnunk kell azzal is, hogy

és alkalmazkodni hozzájuk. Emellett nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a háttérben mindig ott lesz a gyermek édesanyja, akár találkozunk vele személyesen, akár nem.

Abban az esetben sem érezhetünk féltékenységet, ha a szülők között jó a viszony, hiszen számukra mindig lesznek közös témák, ami által esetleg kirekesztve érezhetjük magunkat bizonyos dolgokból – holott erről a legtöbb esetben nincs szó. Ebben az élethelyzetben mindenkinek meg kell tanulni és találni a saját szerepét, felelősségét, amihez rugalmasság, együttműködés, a határok tiszteletben tartása és türelem szükséges, akárcsak bármilyen más párkapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.