Egy kutatás szerint egyetlen pillantásból tudni lehet, hogy szerelemre vágyik-e a partner

Forrás: Shutterstock -
mell váll párkapcsolat kutatás barátság csípő szerelem arc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kansas Egyetemen kutatói 107 heteroszexuális személy szemmozgását figyelték azért, hogy megállapítsák vajon milyen a szemmozgásunk, ha a partnerben csak barátalapanyagot látunk, és milyen, amikor potenciális társat.

A 7köznapi pszichológia blog cikke szerint akár egyetlen pillantásból is láthatjuk, hogy randipartnerünk csak barátot vagy potenciális társat lát bennünk. A Kansas Egyetemen kutatói 107 heteroszexuális személy szemmozgását vizsgálták, amikor különböző személyekről mutattak nekik fotókat

"A kutatók azt találták, hogy ha kísérleti személyek egy potenciális randi partnert láttak a képen lévőben, akkor kétszer gyakrabban, és sokkal hosszabb ideig figyelték meg az ellenkező nem arcát és mellkasát, mint akkor, ha csak szimplán barátságosnak találták az adott férfit/nőt. Továbbá azt is megfigyelték, hogy az első pár pillantások az arcra, mellkasra, vállakra, majd a csípőre estek, de csak akkor, ha a képen látható személyt vonzónak ítélték meg. Ha csak egy szimpatikus személyt láttak az illetőben, a tekintet a lábakra, lábfejekre vándorolt először" - összegzi a kutatást a blog szerzője.

A pillantás sokmindent elárul Forrás: Shutterstock

Az arc ugyanis az egyik legfontosabb mutatója a genetikai képességeknek, de számos maszkulin és feminim tulajdonságra is fényt deríthetünk belőle. A mellkas és a csípő tudat alatt termékenységi kérdésre ad választ a férfiaknak, de a nők is szemügyre veszik, hogy a férfi rendelkezik-e a klasszikus háromszög formával, melyet a vállak és a csípő fog közre.

A lábak és a lábfej vizsgálata akkor következett be, amikor potenciális barátot láttak a kutatástban részt vevők a másik félben. Ilyenkor ugyanis sokkal inkább szemügyre vesszük a ruházatot, keressük a közös jegyeket, a közös érdeklődést, a cipő pedig nagyban árulkodhat valaki személyiségéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.