Pilát Gábor: "Ezt a párkapcsolati vitáknál ki tudjuk, és ki is kell használnunk"

Forrás: Shutterstock -
vita Pilát Gábor párkapcsolat Tabuk nélkül a párkapcsolatról
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ló nélkül tiszta az istálló, tartja a mondás. Azonban a négylábú érkeztével elkerülhetetlenül megérkezik a lószar is. Ez akkor azt jelentené, hogy egy párkapcsolatban szükségszerűen vannak problémák?

Igen, határozottan azt jelenti. Azonban a probléma megjelenésének pillanatában tanúsított viselkedésünk alapvetően meghatározza, sőt előrevetíti a folytatást és a megoldásra vonatkozó lehetőségeinket is.

Az első és legfontosabb dolog tehát annak a felismerése és elfogadása, hogy nem lesz zökkenőmentes az út. Mitől is lenne, hiszen két külön identitású, más és másképp szocializálódott embernek kell sok helyzetben közös nevezőre jutnia, akiknek sok esetben különböző a gondolatviláguk.

Egy párkapcsolatban szükségszerűen vannak problémák és viták Forrás: Shutterstock

Az évezredes tradíciókkal rendelkező harcművészeti iskolák az önuralom és önfegyelem tanítása mellett nem a támadás elviselésére készítik fel a tanulót, hanem a támadás kivédésére és elhárítására képezik ki. Ez egy nagyon lényeges különbség, amit a párkapcsolati vitáknál ki tudunk, és ki is kell használnunk.

Az élet több területén ott van a legnagyobb zavarodottság, ahol nincsenek játékszabályok, illetve nem tartják be azokat. Így ha már annyit megteszünk, hogy meghozunk néhány szabályt a problémák megbeszélésére, kibeszélésére, kezelésére vonatkozóan, akármennyire is dedósnak tűnik a dolog, és akármennyire is primitívek a megbeszélt játékszabályok, könnyebb lesz az életünk. Persze csak ha be is tartjuk azokat.

Ez a világ a vágyak és félelmek lakhelye. Költözhetsz bármely részére a Földnek, ezek mint a testet az árnyék, mindig követni fognak, így a békéd is csupán töredékes lehet. Létezik azonban egy hely, pontosabban fogalmazva egy állapot, ahol nem kell könnyekkel fizetned az örömért, nem szükséges senkinek bebizonyítanod a rátermettségedet, és arról sem kell tanúbizonyságot tenned, hogy a kapuhoz érve alkalmas vagy a bebocsátásra. Az ajtó kulcsa most is a kezedben van, mint ahogy mindig is ott volt, azonban két dolgot meg kell tenned. Állandó lakhelyként be kell költöznöd a jelenbe, és fel kell ébredned abból az álomból, ahol az elme az altató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.