Szívat a főnököd? Így vágj vissza!

film mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A visszavágásnak persze a legkülönbözőbb módjai létezhetnek, melyek közül a Förtelmes főnökök főszereplői a legdurvábbat választják: ki akarják nyírni a szemét fejeseket. Kritika.

Persze nem kell mindezt olyan véresen komolyan venni: mivel hőseink és a főnökeik is vicces figurák, a gyilkossági tervek és kísérletek garantáltan okoznak inkább nevetést, mint karfamarkoló izgalmakat. A Förtelmes főnökök egy ízig-vérig vígjáték, és szerencsére a sikerültebb fajtából: idén nyáron például eddig a legjobb.

www.horriblebossesmovie.com
www.horriblebossesmovie.com

De lássuk a játszma résztvevőit! Az egyik oldalon a munkavállalók: az előléptetésre váró stréber jófiú (Jason Bateman), a hűséges vőlegény (Charlie Day) és a jókedélyű puncibubus (Jason Sudeikis). Velük szemben a munkaadók: a beosztottját előléptetés reményében kifinomult módszerekkel csicskáztató, majd pofán röhögő diktátor (Kevin Spacey), a szexmániás zaklató, aki az asszisztense jegyességét is kész lenne tönkretenni (Jennifer Aniston) és a kokaint szívó idióta, aki az apjától megörökölt céget döntené romba (Colin Farrell). A három beosztott pedig történetesen egykori iskolatárs és jóbarát, így együtt ötlik ki a tervet (egy gyilkossági tanácsadó gengszterféleség (Jamie Foxx) segítségével): egymás főnökeit fogják kinyírni, hogy senkire se essen az indítékból következő gyanú.

www.horriblebossesmovie.com
www.horriblebossesmovie.com

Az úgynevezett "irodai vígjáték" lassan már saját alműfajjá növi ki magát, ami igazából csak reakció a kor szavára: amikor a 'munka' szó egyre több embernek jelent kapálás vagy gyárban kalapálás helyett egy (legtöbbször átláthatatlan működésű) cég irodájában való kényszerű ücsörgést, akkor törvényszerű, hogy megjelennek azok a filmek, amelyek az ebből az összezártságból és kiszámíthatatlanságból eredő helyzetre építenek.

Aktuális társadalmi kérdésekre hatásosan reagálni pedig legkönnyebben a humor, azon belül is a szatíra eszközével lehetséges, elég csak az utóbbi évekből a Hivatali patkányok című filmet, avagy a The Office című sorozat angol (A hivatal), illetve amerikai (Office) változatait említeni. A Förtelmes főnökök esetében a fenti aktualitáshoz hozzácsapódott még egy: a gazdasági világválság hatása, melynek következtében még az is ezerszer meggondolja a munkahelyváltást, aki amúgy gyűlöli a melóját (vagy a főnökét...).

www.horriblebossesmovie.com
www.horriblebossesmovie.com

Az említett szituációk elkarikírozott kifigurázásában a Förtelmes főnökök jelesre vizsgázik: olyan karaktereket teremt meg, és olyan eseteket vonultat fel, hogy mindenkinek eszébe juthatnak nevetés közben a saját, vagy egy-egy ismerősének munkahelyi sztorijai. Az alapfelállásra és a humorfaktorra tehát nem lehet panasz, így az sem zavaró, hogy a film első, felvezető szakasza olyan hosszúra nyúlik. Aztán beindul a bűnügyi szál, és a cselekmény már néhol döcög, néhol leül, noha a helyzet- és jellemkomikumok többsége továbbra is a helyén van. Szerencsére maga a film is folyamatosan hangsúlyozza, hogy itt nem a krimi a lényeg, így az elnagyoltság kevéssé zavaró. A Förtelmes főnökök eléri a célját: munkahelyi sztorival szabadítja fel a nézőit nevetés közben a saját munkahelyi gondjaik alól.

Kiknek ajánljuk?

- akik kívánták már életükben a főnökük halálát
- akik szeretnének hallani Jennifer Aniston szájából mocskosan szexi mondatokat
- akik egy jót akarnak röhögni munka után, előtt, vagy közben.

Kiknek nem ajánljuk?

- akik az ideális munkahelyen végzik azt a melót, amire mindig is vágytak
- akiket zavar a szabadszájúság és a morbid humor egy vígjátékban
- akik nem szeretnék Colin Farrellt kopaszodó, bunkó pojácaként látni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.