Francia filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kell

film filmművészet Franciaország mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemzetek mozija című sorozatunkban havonta bemutatjuk egy-egy ország filmművészetét a legfontosabbnak tartott és kedvenc alkotásainkon keresztül. Áprilisban Franciaországba utazunk.

Tipp! Így tölti szabadidejét a gyönyörű énekesnő. Kattints a galériáért!


1. Szent Johanna - Jeanne D'Arc (1928)

Carl Theodor Dreyer filmje a korai francia mozi, a némafilmkorszak egyik legkiemelkedőbb alkotása. Beválasztották a "brüsszeli tizenkettő" közé is 1958-ban, azaz a filmtörténet addig volt legkiválóbb tizenkét filmje közé. Dreyer filmje egy franciák számára oly fontos legendát, Szent Johanna történetét jeleníti meg, méghozzá egyetlen nap eseményeibe sűrítve, amikor a vallatók megtörni próbálják a már elkínzott Jeanne D'Arcot. A film leginkább a hihetetlenül intenzív közelképeiről és a főszereplő Maria Falconetti legendás alakításáról híres, akinek ez volt az egyetlen filmszerepe.



2. Kisvárosi ünnep (1949)

A franciáknak is megvolt a maguk Chaplinje vagy Buster Keatonje, azaz egy igazi burleszk-figura, aki maga írta, játszotta és rendezte az egyedi humorú jeleneteit. Ő Jacques Tati, és az általa megteremtett langaléta, bajszos, pipázó, esetlen mozgású hős jó néhány filmben és alakváltozatban felbukkant, sőt még Oscar-díjat is nyert (1958-ban a Nagybácsimért). Először azonban egy vidéki, kissé iszákos és gyorsaságmániás postás képében lett ismert, akit néhány rövidfilm után a Kisvárosi ünnepben játszott el Tati.



3. Négyszáz csapás (1959)

A francia filmtörténet legnevezetesebb periódusa az újhullám időszaka, amikor a francia film tényleg megváltoztatta a világ moziját. Ennek az irányzatnak pedig az egyik első, emblematikus darabja Francois Truffaut Négyszáz csapás című filmje, amely nemcsak a filmtörténeti jelentősége miatt fontos, de egyben az egyik legszebb film is, amelyet valaha készítettek a gyerekkorról.


Tipp! Húsz évet öregedett a szexi táncosnő! Kattints a galériáért!


4. Kifulladásig (1960)

Truffaut egy évvel később forgatókönyvíróként működött közre jóbarátja, az újhullám másik nevezetes rendezője, Jean-Luc Godard első filmjében. Korábban mindketten filmkritikusként tevékenykedtek, az első rendezéseikkel azonban egyből forradalmat indítottak el. Godard csinált sztárt Belmondóból, a Champs Elysées-n újságot áruló Jean Seberg képe pedig a filmtörténet leghíresebb beállításainak egyike.


5. Jules és Jim (1962)

Truffaut az egyetlen rendező, aki két filmmel szerepel a (kínszenvedések árán tíz darabosra szűkített) listánkon. A Jules és Jim egy szerelmi háromszög története két férfi és egy nő között: a titokzatos és kiszámíthatatlan Jeanne Moreau két merőben különböző személyiségű férfi szerelmét is birtokolja, a hármas viszonyuk pedig különböző éles fordulatokon át ugyan, de majd' húsz évig tart.


6. A szamuráj (1967)

A franciák a krimiben és a bűnfilmben is erősek, ezt a vonalat A szamuráj képviseli a listánkon, a rendezőlegenda Jean-Pierre Melville és a hideg tekintetű férfiszépség főszereplő, Alain Delon közös alkotása. A film főhőse egy magányos bérgyilkos, akinek egy munkája rosszul sül el, így szembe kell szállnia a világgal.


7. A Profi (1981)

Talán nem tartják számon a filmtörténet legnagyobb alkotásai között, de A Profi kultuszfilm hazánkban és Franciaországban is, Jean-Paul Belmondo lényének esszenciája: egyszerre kiábrándult és vicces, egyszerre férfias és romantikus. A film, mely egy francia titkosügynök félrecsúszó afrikai küldetését meséli el, sokat köszönhet Morricone klasszikussá vált filmzenéjének is.

A filmbe ezen a linken tekinthetsz bele.


8. A gyűlölet (1995)

A társadalmi feszültségek és a bevándorlás problematikája nem kerülte el a francia társadalmat sem az utóbbi évtizedekben, az erre adott legcsattanósabb filmes válasz pedig Mathieu Kassovitz rendezése, A gyűlölet. A fekete-fehér, külvárosi panelek között játszódó bosszúdráma kőkemény mozi, amely nem mellesleg ismertté tette a főszereplő Vincent Casselt.


Tipp! Érzéki fotók: így árulják magukat a hírességek! Kattints a galériáért!


9. Amélie csodálatos élete (2001)

A film, amit senkinek nem kell bemutatni: akit érdekel kicsit is a mozi, az biztosan látta már, akit pedig egyáltalán nem, az minimum a zenéjét hallotta. Az elvarázsolt, mások életét jobbá tevő Amélie Poulain a valaha volt egyik legemlékezetesebb filmes karakter, a rendező Jean-Pierre Jeunet pedig úgy tudta elmesélni a történetét, hogy az minden szívmelengető volta ellenére sem vált egy cseppet sem giccsessé.


10. Életrevalók (2011)

Listánk utolsó darabja egy friss francia film, amely épp az utóbbi hónapokban járja diadalútját a hazai és külföldi mozikban, és cikkünk írása idején már a "minden idők legsikeresebb nem angol nyelvű filmje" büszke cím tulajdonosa a bevételi adatok alapján. A tolószékbe kényszerült arisztokrata és a bevándorló ápolója közti barátságról szóló film politikailag inkorrekt és fergeteges poénja és kicsattanó életöröme nem véletlenül lett a nézők kedvence világszerte.


Tipp! A meggyilkolt feleség története képekben! Kattints a galériáért!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.