30 éve mutatták be mindenki kedvenc vígjátékát - 15 érdekesség, amit biztos nem tudtál a filmről

évforduló vígjáték Mrs. Dubtfire Robin Williams
Magyarul is olvasható regényből készült, Robin Williams szexshopba is ellátogatott idős hölgynek öltözve, improvizáció szállította a legviccesebb pillanatokat, és a folytatás forgatókönyve egyetemen játszódik. 1993. november 24-én került a mozikba a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, amiről összegyűjtöttünk egy csokornyi érdekességet az évforduló alkalmából.

1.

Kevesen tudják, hogy a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van egy regény alapján készült. Anne Fine angol írónő Madame Doubtfire című ifjúsági könyve 1987-ben jelent meg, és magyarul is olvasható Apa csak egy van címmel.

2.

Robin Williams nagyrészt egy gyerekkori dadájáról mintázta Mrs. Doubtfire alakját. Egy magazin fel is kutatta a Lolly nevű hölgyet, aki már idősotthonban élt a film megjelenése idején, és cikket írta róla „Az igazi Mrs. Doubtfire" címmel.

3.

A főszereplő Robin Williams-nek minden forgatási napon négy és fél órát kellett eltöltenie azzal, hogy ráadják a női test- és arcmaszkot. Utána saját bevallása szerint mindig úgy érezte magát, mint egy járkáló babzsák.

4.

Mrs. Doubtfire külsejének hitelességét úgy tesztelte Robin Williams, hogy a karakter bőrébe (és maszkjába) bújva elment sétálni a városba, sőt egy szexshopba is betért óriásdildót vásárolni. Senkinek nem tűnt fel, hogy egy idős hölgynek álcázott hollywoodi sztárral találkozott.

5.

Robin Williams rengeteget improvizált a forgatáson, amit a rendező Chris Columbus is bátorított. Egy-egy jelenet forgatása általában úgy zajlott, hogy felvették a forgatókönyv szerinti változatban 2-3 alkalommal, majd szabadjára engedték Robin Williamst, ebből pedig további 15-20 verzió is születhetett.

6.

Épp az improvizációk miatt döntött úgy a rendező, hogy egyszerre több kamerával is felveszi a jeleneteket, hiszen nem tudhatta előre pontosan, mikor merre fordul, mit csinál Robin Williams, és nem akartak lemaradni a játéka egyetlen momentumáról sem.

7.

Ilyen improvizáció eredménye lett a filmben az a poén is, amikor Mrs. Doubtfire beleejti a műfogsorát az éttermi borospohárba. A többi színésznek fogalma sem volt róla, hogy Robin Williams mire készül, így a reakciójuk cseppet sem megjátszott.

8.

A házimozis kiadás extrái között helyet kapott 30 percnyi olyan jelenet, amelyek végül nem kerültek bele a filmbe. Többek között egy komplett történetszál is a vágóasztalon maradt, ami Mrs. Doubtfire harcát mesélte volna el a rosszindulatú szomszédasszony Gloriával.

9.

Amikor a filmben Mrs. Doubtfire telefonon át a volt feleségétől megkapja a címet, ahova ki kell mennie „állásinterjúra", az annak a valódi háznak a valódi címe, ahol a forgatás a valóságban zajlott.

10.

A film első forgatókönyvíróját kirúgták, miután nem volt hajlandó megváltoztatni a sztori végét teljes happy endre, amiben újra összejön az elvált házaspár. Ezután többször is átírták a forgatókönyvet, de egyik verzió sem működött igazán, és a producereknek arra is rá kellett jönniük, hogy nem illik a filmhez a rózsaszín befejezés. Így visszavették az első forgatókönyvírót, az elvált házaspár pedig elvált maradt a filmben, ha a viszonyukat a gyerekek kapcsán sikerült is rendezniük.

11.

A Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van díszbemutatóját 1993. november 22-én tartották Beverly Hillsben. Az amerikai mozik két nappal később kezdték el vetíteni, a magyarországi mozikba pedig csak a következő évben, 1994. február 10-én jutott el.

12.

Robin Williams a film reklámkampányában is részt vett Mrs. Doubtfire-nek öltözve, jó néhány
interjút is adott idős házvezetőnőként.

13.

A Golden Globe-gálán díjazták Robin Williams alakítását, valamint a Legjobb musical/vígjáték kategória díját is elhozta a film Forrás: 7e Art/20th Century Fox / Photo12 via AFP

A Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van a hollywoodi díjkiosztókon is sikeresnek bizonyult. A Golden Globe-gálán díjazták Robin Williams alakítását, valamint a Legjobb musical/vígjáték kategória díját is elhozta a film. Az Oscart pedig a Legjobb smink kategóriában hódította el, egyértelmű győztesként.

14.

A film 25 millió dolláros költségvetéséhez képest közel 450 millió dolláros bevételt termelt világszerte csak a mozipénztáraknál, ezzel pedig óriási kasszasikernek bizonyult. Az 1993-es évben csak a Jurassic Park tudta megelőzni ezen a téren.

15.

Egy nagy kasszasiker Hollywoodban azt is jelenti, hogy előbb-utóbb felmerül valakiben egy második rész ötlete. Így történt 2003 környékén ez esetben is, és még a forgatókönyv is megszületett, aminek sztorija szerint Robin Williams karaktere ezúttal az egyetemi kollégiumba költöző lánya biztonsága felett őrködött volna női álruhában. A forgatókönyv minősége viszont senkit nem győzött meg a folytatás szükségességéről, aminek a terve aztán bő egy évtized múlva került elő újra, és csak Robin Williams halálával vetették el végleg.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.