Vemhes mélytengeri szörnyet mosott partra az óceán: a tudósok sem láttak még ilyet

Forrás: YouTube -
álelevenszülő óriásszájú cápa Fülöp-szigeteken
A Fülöp-szigeteken mosódott partra egy vemhes óriásszájú cápa: most először láttak ilyet a tudósok. 

Élete nagy részét száz méteres mélységben tölti az óriásszájú cápa, így ritkán kerül a kutatók szeme elé. Olyanra pedig eddig még sosem volt példa, hogy egy vemhes példányt sikerüljön megpillantani. A Fülöp-szigeteken azonban partra sodort a víz egy vemhes nőstény cápát, így volt alkalmuk megvizsgálni, sajnos azonban erre csak úgy kerülhetett sor, hogy az élőlény elpusztult. Volt mellette egy fiatalabb cápa is, amelyik szintén elpusztult, a testében pedig hat kicsinye.

Ritka nagy szerencse kell az óriásszájú cápa megpillantásához - Felvétel egy másik példányról Forrás: YouTube

A cápát vizsgálva bizonyosságot nyert, hogy ez az állatok ovoviviparos, vagyis álelevenszülők, ami azt jelenti, hogy a példányok tojásokban fejlődnek, amelyek az anyák belsejében kelnek ki, aztán élő kicsinyeket hoznak világra.

A vemhes óriásszájú cápát november 14-én találták meg az Aurora tartománybeli Dipaculao településen. Hatalmas, 5,6 méter hosszú volt, ami azt jelenti, hogy szája valószínűleg körülbelül 1,3 méter - írja az Oceana.org. A Fülöp-szigeteki Nemzeti Múzeum a Facebookon osztotta meg a figyelemre méltó felfedezésről készült fotókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.