Női szépség és ideálok az ókortól napjainkig

Beautiful woman
Forrás: Getty Images / CoffeeAndMilk - CoffeeAndMilk
szépségideál fashion week korszak
Szépségideálok jönnek-mennek. Az, hogy egy adott korban mit jelent a szépség, több tényező függvénye, de ami mindegyikben közös, hogy előbb-utóbb lecserélődik.

Korok, korszakok jönnek-mennek, s vele együtt az ideálok is változnak. Hogy mikor, mit jelent a szépség, az gyakran olyan tényezőktől is függ, melyekre nem feltétlenül gondolnánk. Ami biztos, hogy a nők jelentős része bármit megtenne, hogy az adott korszak szépségideáljának megfeleljen, s ha ez nem sikerül, azt az önbizalma bánja. Holott, legyen bármi is a társadalmi elvárás, nem kötelező megfelelni neki. Sokszor az egyedi stílus sokkal vonzóbb, bármilyen testalkat is társul hozzá, mint tömegízlés. 

Na de, nézzük, melyik kornak milyen volt a szépségideálja!

Őskori szépségideál

 

A női agyagszoborcsoportokat felidézve, már nem is kell sokat gondolkodni azon, vajon az őskorban mit jelentett a szépség. Az ideális nőnek nagy mellei és jó zsíros popsija volt. Ennek azért volt jelentősége, mert a nagy fenék a jóltápláltság, egészség szimbóluma volt. S hogy miért a hátsó fertályon rakódott le az összes zsír? Szakemberek szerint feltehetőleg a nagy hasat a terhességgel hozhatták összefüggésbe, és a gyermekét váró nő a férfiak számára nem volt megkzelíthető.

 

Az ókorban többféle szépségideál is létezett

 

Az ókori Egyiptomban a vékony, keskeny vállú, magas derekú, szimmetrikus arcú nőket találták szépnek, ráadásul az egyiptomi nők minden olyan joggal rendelkeztek, amellyek a férfiak, s noha a családalapítás, gyermekek nevelése fontos volt, nem ítélték el a gyermektelen, egyedülálló nőket sem. A szépségápolásnak Egyiptomban kiemelt szerep jutott, már csak azért is, mert a hölgyek önmaguk helyett istennőikre szerettek volna hasonlítani, s ezért igyekeztek mindent megtenni. Az ókori Egyiptomban élő nők szívesen megmutatták az alakjukat is, ennek érdekében gyakran átlátszó ruhákban, sőt csupasz mellekkel jártak-keltek az utcákon.

Ugyanekkor a férfiközpontú Görögországban inkább a telt idomú, vékony derekú, de nagyobb fenekű és fehér bőrű nőket részesítették előnyben, aminek részben az is oka volt, hogy a görögök a női testet a tökéletes férfialak torz másának tartották. Az ókori görög hölgyek is szívesen festették ki az arcukat, lenge ruhákban jártak, ékszereket hordtak. A felszín alatt vagy mögött azonban egyre nagyobb szerepet kapott az is, hogy mi van a szívükben, lelkükben és a fejükben, azaz a nők képességei, tudása és pozitív tulajdonságai, például a kedvesség is alapvető elvárás volt az ókori görög társadalomban.

lr3021824
Szépség az ókorban: római freskó
Forrás: Leemage via AFP/ABCDEF

Rómában igencsak pontosan meghatározták, ki számít szép és vonzó nőnek. A magas, karcsú, hosszú fekete hajú, fehér bőrű, fekete szemű, fehér fogsorú, széles mellkasú, kerek mellű, ... és még hosszan sorolhatnánk a hármasokra osztott elvárásokat (3 dolog legyen ilyen-olyan-amolyan). A római férfiak úgy tűnik, tudták, mit akarnak. Hogy megkapták-e, az már más kérdés...

A Han dinasztia idején Kínában szintén pontosan mehatározott elvárásoknak kellett megfelelnie annak, aki az ideális nő kategóriájába akart bekerülni. Ehhez alacsonynak, nagy és kerek mellűnek, kis szeműnek kellett lenni. A finom és sima bőr, a kellemes hang és beszédstílus szintén elvárás volt, ahogy a keres, nem szögletes csontozat és a kicsi lábak is. 

Han dinasztia korából
Forrás: Forrás: Wikipédia 

 

A középkor női szépségei

 

A középkorban elképesztő dolgokra voltak képesek a hölgyek azért, hogy megfeleljenek annak az ideálnak, amit ma már talán csúnyának is tartanánk. Ijesztő, sőt veszélyes módszerekhez folyamodtak például azért, hogy minél kevesebb hajuk legyen a homlokuk fölött. Az ideális nőnek akkoriban magas homloka volt, aminek az volt az oka, hogy a középkorban az arcba hulló hajat erkölcstelennek tartottál, így csak a prostituáltak hordták leengedve a hajukat, a többiek szoros kontyokba rendezték a tincseiket. Mivel a középkorban a minimális arcszőrzet számított vonzónak, a nők a szemöldökeiket eltávolították, és minden módon megpróbáltak megszabadulni a homlok fölötti hajszálaktól is, minek érdekében a maró anyagok használatát sem vetették meg. Az úgynevezett újszülött vagy babaarc elérése volt a cél, ami egyet jelentett az ártatlansággal és a nemességgel. 

Painting titled 'The Arnolfini Portrait'
Arnolfini házaspár
Jan van Eyck: Arnolfini házaspár
Forrás: Photo12 via AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library


19. század és a századforduló, viktoriánus nőideál

 

A reneszánsz és a barokk nőideálja a széles csípőjű, telt keblű és karcsú derekú hölgy volt. A himlők után maradt hegek, bőrhibák elrejtésére különböző formákat, szimbólumokat, úgynevezett „szépségpöttyöket” ragasztottak az arcukra. A mell kiemeléséért és azért, hogy a derék valószínűtlenül vékonynak tűnjön, fűzőt viseltek, és ez a szokás meg is maradt, egészen a 20. századik. 

Viktória királynő koronázási portréja. George Hayter festménye
Forrás: Forrás: Wikipédia 

A viktoriánus korban, mely Viktória királynő után kapta a nevét, a vékony, homokóraalkatú és hosszúhajú hölgyeket részesítették előnyben. Előbbit szoros fűzőkkel biztosították maguknak a nők. A hófehér bőr a fiatalosság és az előkelőség szimbóluma volt, ezért kerülték a napfényt. Ijesztő szokásuk volt az arzénos fürdő, mely a mindennapi esti tisztálkodási rutinjuk része volt, és azt a célt szolgálta, hogy minél fehérebbé, áttetszőbbé tegyék vele a bőrüket. Tudták, hogy az arzén mérgező, de ez sem tartotta vissza őket a szépségért folytatott küzdelemben. 

 

A XX. század változatos szépségideáljai

 

A századforduló után egyre kevésbé volt fontos a nőiesnek tartott forma, a hölgyek a huszadik században megszabadultak a fűzőtől is. Az 1920-as évek nője levágatta a haját, dohányzott, autót vezetett és meglehetősen vékony volt. A dús kebel és széles csípő már nem számított többé ideális testalkatnak, az androgün, férfias formájú, keseny csípőjű, kis mellú, bubifrizurás nőket tartották szépnek.

Az 1930-as és 40-es években annyit változott a szépségideál fogalma, hogy a sportos alkat fontossága mellett újra hangsúlyt kapott a csípő és a mell. A lányok a hollywoodi filmsztárokra akartak hasonlítani, a korszak egyik legnépszerűbb színésznője, a magas nyakú pulóver keresztanyja, Greta Garbo számított akkoriban az ideális nőnek. 

Anna Christie (1930) usa
Greta Garbo
Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Az 1950-es évek visszahozták a nőiesebb formákat. A korszak szexszimbóluma a kerek keblű, karcsú derekú, telt csípőjű isteni Lollo, azaz Gina Lollobrigida és Hollywood szexi szőkéje, Marilyn Monroe volt. 

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Forrás:  Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Ám a 60-as évek újabb változást hozott a nők életébe. Az első szupermodell megjelenésével ismét a fiús testalkat jelentette a szépséget. Az évtized szépségideálja, Twiggy egy nagyon vékony, hosszú lábú nő volt, így ez a korszak a fogyókúra-mániát is elhozta a nők életébe. 

TWIGGY
TWIGGY
Forrás: Roger-Viollet via AFP/MANNEQUIN ANGLAISE

Az 1980-as évek ismét mást kívánt meg a nőktől, ha meg akartak felelni az akkori szépségideálnak. Van, amint tudtak változtatni, van, amin nem. A legtöbb figyelmet és eismerést a kiemelkedően magas hölgyek kapták, mint például Brigitte Nielsen. A sport és a testformálás mellett az ideális nő képét erősítették a ruhákba, blézerekbe, blúzokba varrt hatalmas válltömések, illetve a derekat kiemelő ruhaszabás is. A kor szexszimbóluma az aerobik anyja, az edzésvideóiról (is) ismert színésznő, Jane Fonda volt. 

Jane Fonda
Forrás: Ina via AFP/festival 

Ha '90-es évek, akkor heroin chic — Kate Moss szupermodell hozta létre a vékony, csontos, sápadt bőrű, karikás szemű nő szépségideálját, akiben kevredik a nőies és a férfias testalkat. Ugyanakkor elkezdődöt a plasztikai sebészet virágkora is: ami nem volt, vagy nem tetszett eléggé, azt a hölgyek úgymond „megcsináltatták”: dúsabb keblek, vékonyabb derék, pisze orr, kinek mi...

Kate Moss
Forrás:  Pierre VERDY / AFP

A XXI. századi nő már nem feltétlenül dől be a szépségideáloknak, nem akar minden áron megfelelni az elvárásoknak. Az azonban bátran kijelenthető, hogy a nagy mellek, a formás, keres popsi és a lapos has kultusza erősen jellemző a jelen korra is, de sokaknak nagyon fontos a minél egészségesebbnek látszó, minél fiatalabbnak tűnő, ránctalan, hibátlan bőr is. Van, aki mindent megtesz az ideálisnak gondolt nő képéért, és egyre többen vannak, akik a testpozitivitás zászlaja alá gyűlve elutasítják, hogy a külsejük alapján ítéljék meg őket. 

Egy azonban tény: szépségideálok, reális vagy irreális elvárások a nők felé mindig is voltak és lesznek. Ami a mai modern nő számára azonban már sokkal fontosabbnak tűnik, mint az aktuálisan szépre formálódás, az a saját stílus és egyéniség.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.