Önpusztító gondolatok, amikről ideje leszoknod

nő, tükör, önbizalom, mosoly
Shutterstock/ Arthur Bargan - Arthur Bargan
önbizalomhiány gondolatok szerencse önbizalom
Önmagaddal és negatív gondolataiddal megküzdeni nem mindig könnyű. A rossz gondolatminták, a negatív hozzáállás hosszú távon ártalmasabb, mint hinnéd, ezért célszerű búcsút venned tőlük.

Érezted már úgy, hogy negatív gondolataid elhatalmasodtak fölötted és tehetetlen vagy ellenük? Az érzés bizonyára sokaknak ismerős, azonban e nélkül is szükséges lehet azon dolgoznod, hogy kiszabadulj bizonyos gondolatmintákból. Ha valamilyen traumától szenvedsz, ez még fontosabb, ugyanakkor nehezebb lehet számodra, mivel bizonyos gondolatok védekező mechanizmust jelentenek. Utóbbi esetében érdemes terapeutához fordulnod segítségért.

A négy leggyakoribb gondolatminta azonban sokak számára ismerős lehet.

1. "Biztos szerencsém volt!"

Általában mire gondolsz azonnal, mikor sikeresen levizsgázol vagy jól teljesítesz egy projektben a munkahelyeden, amiért a főnököd meg is dicsér? Arra, hogy a sok tanulás és a kemény munka kifizetődött, vagy arra, hogy most nagyon szerencsés voltál?

Az első reakcióra sokszor nem figyelünk kellően, pedig nagyon is számít, hogyan kezelünk egy-egy dolgot. A siker egyértelműen a teljesítményeden alapul, amire büszke lehetsz, hiszen rengeteg időt és energiát fektettél abba, hogy jól megoldd az adott feladatot.

Viszont ha hajlamos vagy az életedben történő pozitív események okait a véletlenszerű külső tényezőkre hárítani, akkor valószínűleg úgy látod, hogy nem te irányítod az életedet. Rosszul hiszed, hogy döntéseid és erőfeszítéseid nem rajtad múlnak. Természetesen a külső körülményeket nem mindig tudod befolyásolni, de arra, amit önerőből értél el, ne tekints szerencseként, mert ahhoz semmi köze. A siker egyedül rajtad múlt.

2. "Ó, nem nagy ügy..."

Hogyan kezeled a bókokat? Ha azt mondják, hogy remekül nézel ki vagy, hogy jó volt az előadásod, akkor hogyan fogadod a pozitív megjegyzéseket? Egyszerűen megköszönöd vagy azonnal szabadkozni kezdesz és saját hibáidat vetíted előre, mint például: "Oh ez, még az anyámé volt..." vagy "Köszönöm, de túl sokat hibáztam közben".

Valószínűleg az alacsony önbecsülésed az oka annak, hogy egyszerűen nem tudsz örülni egy bóknak és késztetést érzel arra, hogy azonnal lekicsinyeld magad. Az a baj, hogy nem hiszel magadban és nehezen látod meg a pozitív tulajdonságaidat, képességeidet. Ideje, hogy elkezd szabadkozás nélkül megköszönni a neked szánt kedves mondatokat és tudomásul venni, hogy milyen pozitív dolgok rejlenek benned.

Az önbizalomhiány számos negatív gondolatodért felelős. Forrás: Thinkstock

 

3. "Ő sokkal jobb nálam"

Mióta ember él a földön, folyton mindent mindennel összehasonlít. Ennek persze evolúciós szerepe is van, mert ezáltal vagyunk képesek egy csoporton belül elhelyezni magunkat. Viszont mára az összehasonlítások a közösségi médiaplatformok terjedésével rendkívül szélsőségessé váltak és elszakadtak a valóságtól. Tökéletes embereket látsz, akik tökéletes életet élnek, gazdagok, gyönyörűek, bármit megtehetnek, mindig minden jól sikerül nekik és a fél életüket a tengerparton töltik. Eláruljuk: nem így van. Nekik is vannak gondjaik, nem mindig boldogok, csupán napjaik legjobb pillanatait teszik közzé.

Teljesen természetes, hogy emiatt úgy érzed, mások mindent jobban csinálnak, hogy előrébb vannak az életben, mint te. De ahelyett, hogy azon görcsölnél, hogy te miért vagy hibás saját sorsod alakításában és mit kellene másként tenned ahhoz, hogy olyan lehess, mint ők, jobb, ha reálisan szemléled a helyzetet. Nem árt, ha néha magad is kimondod, hogy a csilli-villi Facebook, Instagram és TikTok videók szereplői élete se fényes, hogy videóik, képeik java része munka miatt készül, ami nem két percet vesz igénybe, hiába is tűnik úgy, és valójában ugyanolyan emberek, akárcsak te magad vagy. Hidd el, senki se lehet tökéletes, hiába is tűnik úgy.

4. "Ezt úgysem tudom megtenni..."

A gondolatainknak nagy hatalma van, bár ebbe ritkán gondolunk bele. Segítségükkel sokkal jobban befolyásolhatjuk magunkat és a környezetünket, mint azt gyakran gondolnánk. Ennek semmi köze az ezotériához vagy a hókuszpókuszhoz. Egyszerűen arról van szó, hogy sugárzunk-e önbizalmat, vagy sem. Ha egy nehéz feladat előtt az első gondolatod az, hogy "ezt úgysem fogom tudni megoldani", akkor jó eséllyel valóban ez a helyzet.

Sokszor nem könnyű, de próbálj meg hinni magadban, és abban, hogy sokkal többre vagy képes, mint elsőre gondolnád. Az önbizalomhiány természetes dolog, de közben próbáld meg nem hagyni, hogy eluralkodjon rajtad, és helyette pozitívan nézz magadba, a lehetőségeidbe és a jövőbe.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.