határozottság önismeret kínos helyzet magabiztosság példakép
Biztosan mindannyian kerültünk már olyan szituációba, amiből alig vártuk, hogy menekülhessünk. Dr. Eva Wlodarek pszichológus három tippjével garantáltan magabiztosan és gyors észjárással kerülhetünk ki a kellemetlen helyzetekből.

Akár szakmai, akár magánéleti környezetben, bizonyára kerültünk már olyan kellemetlen helyzetbe, amiből nehezen tudtunk kilábalni. Egy felszínes beszélgetés a főnökünkkel a mosdóba vagy épp véletlenül összefutni a szomszédunkkal, akit amúgy igyekszünk kerülni, kényelmetlen tud lenni. Bizonyos emberekkel elkerülhetetlenek a kínos helyzetek. Van azonban néhány módszer, amivel már nem kell elmenekülnünk előlük, hanem önmeghatározó módon kezelhetjük őket.

A nemet mondás sokszor a legnehezebb

A nőknek a nemet mondás különösen gyakran nehézséget okoz. Nem mindig megy nekik, hogy világosan közöljék a határaikat, kilépjenek egy helyzetből, vagy egyszerűen befejezzék a beszélgetést, ha az kellemetlenné válik.

Patriarchális szocializációnk arra tanított minket, hogy kedvesnek kell lennünk, különben az emberek rosszkedvűnek és kellemetlennek tarthatnak bennünket. Az úgynevezett "people pleaserek" a legtöbbször nők. 

Dr. Eva Wlodarek pszichológus és szerző a YouTube-csatornáján ad tippeket, hogyan lehet magabiztosan és gyors észjárással véget vetni a kellemetlen helyzeteknek.

nő, elege van
Sokszor elkerülhetetlenek a kínos helyzetek
Forrás: Shutterstock

 

Gyakoroljuk a határok kijelölését

A nem másoknak, az igen önmagamnak legyen a mottónk. Az értékünket nem az határozza meg, hogy mások mit gondolnak rólunk. Azok az emberek, akik értékelnek minket, továbbra is fognak. Még akkor is, ha nem tudjuk átvállalni a sokadik feladatot egy kollégánktól, vagy nem tudjuk elhalasztani a nyaralásunkat, mert a másik is akkor menne szabadságra.

A bűntudat érzése s felmerülhet. Hiszen, ha eddig mindig igent mondtunk, szokatlan nemet mondani. Mind magunknak, mind a körülöttünk lévőknek. De egy kis idővel hozzá fogunk szokni az önrendelkezés új érzéséhez.

Keressünk példaképeket

 

Rögtön eszünkbe jut valaki a környezetünkben, akit csodálunk az önbizalmáért, és aki gyakran gyors észjárással és önbizalommal jön ki az ilyen helyzetekből? Legyen ő a példaképünk!

Dr. Eva Wlodarek azt tanácsolja, hogy képzeljük el, hogyan viselkedne a példaképünk a mi helyzetünkben, majd vegyük át ezeket a viselkedési mintákat. Ez elsőre furcsa érzés lehet. De minél gyakrabban gyakoroljuk, annál természetesebbé vállhat - idézi a pszichológust a Brigitte.  

Sokszor inkább igyekszünk elkerülni a kínos találkozásokat Forrás: Shutterstock

Gyakorlat teszi a mestert

Bár már rutinszerűen használjuk, az elkerülési technika, ami hosszú távon nem segít. A pszichológus azt tanácsolja, hogy végezzünk szárazedzéseket, mielőtt egy potenciálisan kellemetlen helyzettel szembesülnénk.

Csukjuk be szemünket és képzeljük el részletesen az ideális viselkedésünket. Ezután többször futtassuk le a belső filmet

Szerinte a tudatalatti így tanulja meg a megfelelő viselkedést, így azt a valóságban könnyebben megvalósíthatjuk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.