Magyarország csodái: természeti kincseink, amelyeket mindenképpen látnod kell

Tapolcai tavasbarlang
Agrárminisztérium Sajtóiroda/Egri Csaba -
utazás magyar hét természeti kincs Magyarország
Ha utazás, akkor a legtöbben külföld felé veszik az irányt, holott hazánk is bővelkedik látnivalókban. Magyarország természeti kincsei felveszik a versenyt bármely népszerű határainkon túli úticél látványosságaival, ráadásul közel vannak, így könnyen elérhetőek.

Természetesen senkit nem akarunk arra buzdítani, hogy ne ismerje meg a világot, hiszen egy nagyobb utazás sokszor nemcsak arról szól, hogy megnézünk egy másik országot, a megszokott környezetből hosszabb időre kiszakadni a felhőtlenség, gondtalanság érzését adhatja. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni az 1-2 napos kirándulások, túrák és különösen a természet hatásait. Magyarországon minden megvan, amire szükségünk lehet ahhoz, hogy egy kis időre magunk mögött hagyjuk a hétköznapi feladatokat. Ehhez ajánlunk néhány igazán különleges helyszínt

 

Szalajka-völgy 

Mesébe illő környezet, tavak, tengerszem és a Fátyol-vízesés vár rád a Bükki Nemzeti Park kapujában. Kisvasúttal, de Szilvásváradról egy kisebb gyalogtúrával is eljuthatsz a völgybe, ami a nevét a Szalajka-patakról kapta, amely átszeli az egész területet. Csodálnivalóban nincs hiány. A Sipovics tengerszem a patak felduzzasztásával jött létre, a látvány pompás, a víz kristálytiszta. A Fátyol-vízesés tizenhét méter hosszan, tizennyolc csipkézett tufateraszon zúdul le; nevét arról kapta, hogy egy a szélben fellibbenő menyasszonyi fátyolra emlékezteti az embert. Tőle nem messze tör feldszínre a Bükk legnagyobb vízhozamú karsztforrása, a Szikla-forrás. Ne hagyd ki a Bükki Nemzeti Park egyik, ha nem a legfényesebb ékkövét!

Szalajka-völgy
A Fátyol-vízesés tizenhét méter hosszan, tizennyolc csipkézett tufateraszon zúdul le.
Forrás: Shutterstock/Laszlo Szirtesi

 

Tapolcai-tavasbarlang

Nem sokan tudják, hogy Tapolca egy rövidebb-hosszabb barlangokkal teli, mondhatni lyukacsos kőzetre épült. Mostanáig több mint tíz kilomternyi barlangjáratot tártak fel a város alatt, és egy látogatóközpontot is felépítettek, ahol nemcsak megismerheted a karsztvidéket, de a barlangrendszer egy részén végig is csónakázhatsz, amely a világon egyedülálló lehetőség, ugyanis sehol máshol nem létezik a tapolcaihoz hasonló, lakott település alatt húzódó, csónakkal bejárható barlangrendszer. Hihetetlen élmény, amely családi programnak is kiváló, mivel a vízmélység 70-100 centiméteres, nem túl hideg, 18-20 fokos, s noha az evezést magatoknak kell megoldani, a 180 métert még akkor sem különösebben nehéz megtenni, ha időnként igényel némi, de nem túl nagy erőfeszítést.

Tapolcai tavasbarlang
Hihetetlen élmény, amely családi programnak is kiváló.
Forrás: Origo/Polyák Attila

 

Rám-szakadék

A Dunakanyar legizgalmasabb és egyik leglátványosabb túráját kínálja a Rám-szakadék. Noha a szurdokvölgy csupán 1 km hosszú, a meredek sziklákon vezető utat a szűk ösvényeken, keskeny sziklapárkányokon és vízesések mentén haladó útvonal teszi izgalmassá. Korlátok segítik a haladást, a levegő illata és a látvány pedig minden nehézségért kárpótol. A Rám-szakadék két irányból is elérhető Dömösről. Hogy melyiken indulsz el, attól függ, hogy nagyobb vagy kevésbé megterhelő fizikai kihívásra vágysz. A 9 kilométeres táv könnyebben teljesíthető, a 17 kilométereshez szükség van a jó fizikumra, ám a látványosság is több: Dobogó-kő, a Prédikálószék és a Vadálló-kövek is elképesztő látványt nyújtanak.

Rám-szakadék
Korlátok segítik a haladást, a levegő illata és a látvány pedig minden nehézségért kárpótol. 
Forrás: Agrárminisztérium

 

A Badacsony bazaltorgonái

A Balatonfelvidék méltán híres tanúhegyei közül is kiemelkedik a maga 438 méteres magasságval a Badacsony hegy. A Badacsony-felvidéket egykor a Pannon-beltenger lepte el, a tanúhegyeket, ezeket az önálló, nem láncolatban álló úgynevezett szigethegyeket az évmilliókkal ezelőtti vulkáni tevékenyég emelte magasan a vízfelszín fölé. Kőomlások és kőtengerek mentén, óriási bazaltlépcsőkön vezető ösvény visz a természet alakította, olykor a 30 méteres magasságot és másfél méteres szélességet is elérő képződményekig, amelyek nem egyszerű sziklák, formájukat a lassan feltörő, majd kihűlő, megkövült láva alakította orgonasípszerűvé. Az égbetörő forma és természetfeletti hatása miatt a népnyelv bazaltorgonáknak nevezte el az oszlopszerű óriásokat. Az odavezető közepesen nehéz, 7 kilométeres utat nagyjából 3 óra alatt teljesítheted.

Badacsony bazaltorgonái
Formájukat a lassan feltörő, majd kihűlő, megkövült láva alakította orgonasípszerűvé.
Forrás: Shutterstock/Digoarpi

Hétforrás

Ha a Kőszegi-hegység felé vennéd az irányt, elég, ha üres kulacsot viszel magaddal, a vízről a források gondoskodnak majd. Rengeteg van belőük, ám mind közül kiemelkedeik a Hétforrás. A hét vezérről — Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm — elnevezett forrás az 1000 évvel ezelőtt a jelenlegi Óház-kilátó helyén állt Felső vár szomjas lakóinak vízigényét elégítette ki. A hiedelem szerint, aki iszik a meglehetősen hideg, 10 fokos hétforrás mindegyikéből, annak a vezérek teljesítik egy kívánságát. Ha nem is csupán ezért, de egy kicsit talán emiatt is érdemes ellátogatnod a Kéktúra útvonalán található Hétforráshoz.

Hétforrás (Kőszegi-hegység, Magyarország).
A hiedelem szerint, aki iszik belőle, annak a vezérek teljesítik egy kívánságát
Forrás: Wikimedia/Zatonyi Sandor (ifj.)

 

 

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang (közismertebb nevén Aggteleki cseppkőbarlang) 1995- óta az UNESCO világörökségnek része. Magyarország lehosszabb és leglátványosabb barlangrendszere, amelynek egy része Szlovákia felől közelíthető meg, három különböző bejáraton keresztül közelíthető meg, attól függően, hogy milyen jellegű és nehézségi fokú túrát váasztunk. Három, akár utcai ruhában is végigjárható, legfeljebb 1400 méteres séta várja a családokat is, ezek során a barlangrendszer egyedülálló cseppkőformákkal, látványosságokkal kápráztatja el a látogatókat. Van olyan vezetett túra, amely már igényli a vízálló ruhát és cipőt, és a bevállalósabbak és egyúttal gyakorlottabb túrázók szakképzett barlangászok segítségével, akár kúszva-mászva ismerkedhetnek meg behatóbban a körülbelül 230 millió évvel ezelőtt kialakult barlang többségünk előtt lezárt zugaival is.

Aggteleki cseppkőbarlang
A bevállalósabbak szakképzett barlangászok segítségével, akár kúszva-mászva ismerkedhetnek meg a barlanggal.
Forrás: MTI/Vajda János

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.