Senki nem tudja, miért hívják Oscar-díjnak az Oscar-díjat

oscar díj
AFP - AFP
érdekesség Oscar-gála Oscar-díj történet
Az Oscar-díj a filmművészet egyik legrangosabb elismerésévé vált, vagyis beteljesítette azt a célt, ami miatt létehozták, bár akkor még nem így nevezték a díjat. Hogy ki és miért kezdte el Oscarnak hívni, az máig rejtély.

Az ikonikus Oscar-díjat évente adja át a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS), hogy elismerje és ünnepelje az amerikai és nemzetközi filmiparban dolgozók eredményeit. Ez világszerte az egyik legrangosabb és legjelentősebb díj, amelynek élő közvetítését milliók követik. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy ne csak elismerjék a kiemelkedő teljesítményeket, hanem ösztönözzék is azokat. Az ötletet nem sokkal azután kezdték el kidolgozni, hogy a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát beiktatták 1927-ben.

Így készült el az ikonikus szobor

Az akadémia beiktatása utáni hetekben rengeteg tárgyaláson vettek részt a tagok, ezek egyikén az MGM művészeti igazgatója, Cedric Gibbons felvázolta a kardot markoló lovag alakját, aki egy filmtekercs előtt áll. A tervet az igazgatóság azonnal elfogadta, majd 1928 elején kiválasztották azt a szobrászt, aki "életre kelti" a rajzot. George Stanley Los Angeles-i művész kapta a megtisztelő feladatot. Stanley több verziót is kidolgozott, amelyek közül Gibbons kiválasztott egyet, így a mára ikonikussá vált szobor megszületett. 

Art Director Cedric Gibbons in His Office, MGM művészeti igazgatója, oscar szobor kitalálója
Cedric Gibbons felvázolta a kardot markoló lovag alakját
Forrás: Corbis via Getty Images/John Springer Collection

Miért éppen Oscar-díj az Oscar-díj?

Hivatalosan Academy Awardnak hívják, ám mindenki csak Oscarként emlegeti, de hogy miért, na, az nem világos. Annyit tudunk biztosan, hogy 1935 körül kezdték el ezen a néven hívni, a rajongók által kedvelt elmélet szerint pedig nem más, mint Bette Davis járult hozzá a díj elnevezéséhez. Az amerikai színésznő - aki két Oscar-díjat is kapott - állítólag első férje, Harmon Oscar Nelson után nevezte el a szobrocskát, megjegyezve, hogy annak aranyszínű hátsó része hasonlít volt partnere hátsójához. Egy másik teória szerint Sidney Skoklsky író kezdte el így becézgetni a szobrot, mert "emberivé akarta tenni". A harmadik és egyben utolsó elmélet szerint a becenevet Margaret Herricknek, az Akadémia könyvtárosának tulajdonítják, aki állítólag megjegyzést tett arra, hogy a szobor a nagybátyjára, Oscarra emlékezteti. Az valószínűleg sosem fog kiderülni, mi az igazság, így mindenki kiválaszthatja a számára leginkább szimpatikus történetet a név születéséről, az viszont biztos, hogy az Oscar a világ egyik legismertebb díja, amely a filmgyártásban elért siker szimbólumává vált. 

Bette Davis és Harmon Oscar Nelson
Bette Davis járult hozzá a díj elnevezéséhez, első férje, Harmon Oscar Nelson után nevezte el a szobrocskát
Forrás: Getty Images/Michael Ochs Archives / Stringer

Az első gála

Az első gálát 1929. május 16-án tartották, ám akkor még nem csaptak ekkora felhajtást a díjátadó körül. Egy magánvacsora keretében rendezték meg  a Hollywood Roosevelt Hotelben. Az eseményen 270 ember jelent meg, a ceremónia pedig mindössze 15 percig tartott. További érdekesség még, hogy a nyertesek kiléte nem volt titok: előre kihirdették a díjazottakat. Ez az egyetlen olyan gála, amelyről nem készült felvétel. 

A ceremónia helyszínei

Az első díjátadó ugyebár a Hollywood Roosevelt Hotelben volt, majd a következő 14 is. Ezután az Ambassador és a Baltimore szállodákban rendezték meg az eseményt, amely egyre népszerűbbé vált, ezért ismét új helyszínt kellett keresniük. Mivel nagy tömegeket vonzott, szállodák helyett színházakat választottak. A hollywoodi RKO Pantages Színház volt az első helyszín, ahonnan tévés közvetítés zajlott 1953. március 19-én. Mint tudjuk, nem ez maradt a gála végleges "otthona": Los Angelesben és New Yorkban is rendeztek díjátadót, majd 2001-ben az esemény ismét Hollywoodba került a 3400 üléssel rendelkező Kodak Színházba.

Los,Angeles/california/Hollywood,Roosevelt,Hotel,At,Hollywood,Boulevard,
Roosevelt,Hotel első oscar helyszine
Az első díjátadó ugyebár a Hollywood Roosevelt Hotelben volt, majd a következő 14 is
Forrás: Appreciate/Shutterstock

Mennyit ér egy Oscar-díj?

A díjazottak nem kapnak pénzt, a dicsőség és az elismerés a jutalmuk, de mégis profitálnak abból, ha megkapják a szobrocskát. Egyes kalkulációk szerint egy színész fizetése akár 20 százalékkal is megemelkedhet, ha Oscar-díjjal jutalmazták. Az Oscar-díj elnyerése azt is jelenti, hogy a győztesek nagyobb nyilvánosságot kapnak a médiában, vagyis több reklámmegkereséshez és szerződéshez juthatnak. A szobor azonban önmagában semmit nem ér: szabály mondja ki, hogy a győzteseknek tilos hasznot húzniuk az Oscar-díj eladásából. A CNBC riportja szerint a nyertesek nem adhatják el, illetve más módon sem rendelkezhetnek a szobrocskáról anélkül, hogy előbb fel nem ajánlanák az Akadémiának 1 dollárért. A szabályokat az Oscar-díjasok örököseinek is be kell tartaniuk. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.