Csajok együtt tűzön-vízen át - ezek a kedvenc filmjeink a női barátságról

Anyai ösztön, 
Anne Hathaway, Jessica Chastain
Forum Hungary -
mozi film barátság
Május 30-án kerül a hazai mozikba az Anyai ösztön című film, amiben Anne Hathaway és Jessica Chastain alakítanak szomszéd feleségeket és legjobb barátnőket, akiknek a kapcsolatát próbára teszi egy tragédia. Megragadtuk az alkalmat, és listára gyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket a témában.

A női barátság témájában már nagyon sok film született: nézzük a legikonikusabb kedvenceket. 

2008 - Sex And The City: The Movie - Movie Set
Szex és New York
Forrás: ZUMA Press/Northfoto

Thelma és Louise (1991)

A női barátságtörténetek és a road movie-k között is alapműnek számít Ridley Scott kultfilmje, benne két barátnővel, és egy őrült, végzetes utazással. A Susan Sarandon játszotta vagány és önálló pincérnő megpróbálja kicsit terelgetni a legjobb barátnőjét, a nebáncsvirág és férjének kiszolgáltatott Geena Davist egy önállóbb élet felé. A közös csajos kiruccanás viszont a szabadság megélése mellett tragédiába fulladó láncreakciót is elindít, a filmtörténelem egyik legikonikusabb utolsó képsorával.
 

Észvesztő (1999)

Néha a legkülönösebb helyeken tud megszületni a barátság, mint például egy elmegyógyintézetben. A Susanna Kaysen írónő hátborzongató és egyben lélekmelengető kamaszkori élményeiből készült filmben egy kissé labilis, de teljesen normális kamaszlányt (Winona Ryder) a zárt osztályra utalnak be a szülei és az orvosok, így ott kellett megőriznie a józan eszét, ahol a legnehezebb — miközben a többi ápolttól (főként az Angelina Jolie alakította vadóctól) kapja meg azokat az emberi kapcsolatokat, amelyek kint hiányoztak az életéből.
 

Csavard be, mint Beckham (2002)

Egyszerre sportfilm, romantikus komédia és barátságtörténet a 2000-es évek elejének nagy brit mozisikere, ami elindított Keira Knightley karrierjét is. A focizó lányoknak, különösen az indiai főhősnek nem csak a kamaszkori, de a származási ügyekkel és mindenféle egyéb társadalmi tradíciókkal is meg kell küzdenie – de minden könnyebb, ha ott egy támogató barátnő.
 

Szex és New York (2008)

Még egy alapmű a témában, még ha ez inkább a tévés változatra igaz. A bővérű Samantha, a csípős nyelvű Miranda, a naiv Charlotte, és persze Carrie, akit tudja, milyen a jó szex (vagy nem fél megkérdezni): a négy New York-i barátnő kalandjai először bizonyították be, hogy lehet tévében is nyíltan beszélni a női szexualitásról, és hogy erre van közönségigény is. A hat évadot megélt szériát még követte két mozifilm és egy előzménysorozat (Carrie naplója) is, de azok inkább már csak a sikerrecept ismételgetése jegyében készültek.
 

Koszorúslányok (2011)

Az esküvő egy olyan helyzet, amikor összesűrítve mutatkoznak meg viszonyok, és gyakran a barátságok is próbára tétetnek. Egy esküvőt pedig hosszú-hosszú előkészületek előznek meg, és ebben a filmben ennek minden súlyát érezzük, amikor egy olyan főszereplővel kell részt vennünk rajtuk, aki a hátára sem kívánja az egészet. De a legjobb barátnője felkérte koszorúslánynak, így nincs visszaút.
 

Éretlenségi (2019)

Az utóbbi évek egyik legszerethetőbb csajvígjátékát az addig sztárszínésznőként ismert Olivia Wilde rendezte, benne pedig két jókislány vadul meg közös elhatározással. A iskolai éveket stréberként közösen végiggürcölő két barátnő a nagybetűs életbe való kilépés előtt döbben rá, hogy rengeteg mindent kihagytak, ezt pedig nagyon gyorsan szeretnék bepótolni. Természetesen, mint minden mást, ezt is együtt.
 

Anyai ösztön (2024)

Május 30-án kerül a hazai mozikba az Anyai ösztön című lélektani dráma és hátborzongató thriller, amiben Anne Hathaway és Jessica Chastain alakítanak kertvárosi szomszéd feleségeket és egyben legjobb barátnőket, akik mindenben számíthatnak egymásra. Egy tragédia azonban repedéseket idéz elő a kapcsolatukban, és kérdésessé válik: ha bekövetkezik a törés, mi mindent fog magával vinni?
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.