csak egészség legyen! AI mesterséges intelligencia
Félünk tőle, de kíváncsiak vagyunk rá. Örülünk, hogy a mesterséges intelligencia megcsinál helyettünk dolgokat, de aggódunk, hogy átveszi a munkánkat.

Az önvezető autók, a robotporszívók, a beszéd és képfelismerés csak néhány a számos terület közül, ahol a mesterséges intelligencia megjelent. Ez tulajdonképpen egy olyan elektronikus eszköz, amely állandó emberi beavatkozás nélkül képes reagálni a környezetére, alkalmas arra, hogy az emberekhez hasonlóan tanuljon és gondolkodjon. 

mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia megosztja az embereket
Forrás: Shutterstock

 

Mit jelent a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (MI) vagy "Artificial Intelligence." (AI) a közelmúltban sok vitát váltott ki, számos szakértő és jövőkutató igyekszik feltárni a munkaerőre gyakorolt lehetséges hatásait. Egyesek úgy vélik, hogy sok olyan munkát átvesz, amelyet jelenleg emberek végeznek. Ezzel szemben mások azzal érvelnek, hogy ez egy értékes eszköz lesz, amely növelheti az emberi képességeket és új lehetőségeket teremthet.

Előnyei

  • Társ lehet a munkában

Nem szabad alábecsülni a mesterséges intelligencia azon lehetőségét, hogy átalakítja az élet- és munkamódszerünket. A mesterséges intelligencia képes automatizálni az ismétlődő munkákat, és az embernél gyorsabban és helyesebben tud adatvezérelt döntéseket hozni.

Olyan új áruk és szolgáltatások létrehozására lehet alkalmazni, amelyek növelik a termelést és a hatékonyságot. Ahogy a gépek átveszik a rutinfeladatokat, az emberek felszabadulnak, hogy összetettebb és kreatívabb munkákra összpontosítsanak, mint például a problémamegoldás, az újításokon való gondolkodás. Az AI-alapú személyi asszisztensek támogathatnak minket abban, hogy hatékonyabban osszuk be az időnket és a feladatainkat.

 

  • Segíthetnek a gyógyításban

A mesterséges intelligencia által működtetett orvosi diagnosztikai rendszerek segíthetnek az orvosoknak pontosabb és hatékonyabb diagnózis felállításában, és a műtétek elvégzésében.

Medical,Technology,,Doctor,Use,Ai,Robots,For,Diagnosis,,Care,,And
A mesterséges intelligencia segíthet a gyógyításban 
Forrás: Shutterstock
  • Támogathatja a környezetvédelmet

Fontos szerepe lehet a legsürgetőbb globális kihívások kezelésében, mint például az éghajlatváltozás, a szegénység és az egyenlőtlenség. Az AI például felhasználható az energiafogyasztás optimalizálására vagy a hulladék csökkentésére. A mezőgazdaságban is segíthet, hiszen az okos drónok a legoptimálisabb pályán repülve képesek permetezni a földeket, miközben a lehető legkevesebb vegyszert használják el.

  • Erősíti a közbiztonságot

A mesterséges intelligencia a biztonságot és védelmet is javíthatja, például azáltal, hogy figyeli a potenciális informatikai biztonsági fenyegetéseket, vagy időben figyelmeztet a közeledő a természeti katasztrófákra. A bűnözés visszaszorításában pedig fontos szerepe lehet az utcai kamerák felvételén futtatott MI programoknak, amelyek felismerik a bűncselekményt, rögzítik az elkövetőt, majd értesítik a rendőrséget.

  • Javíthatja az ügyfélelégedettséget

Személyre szabottabb és hatékonyabb ügyfélszolgálati élmények létrehozására is használható lehet. Az ügyfelek adatainak elemzésével a mesterséges intelligencia testreszabott ajánlásokat tud nyújtani, előre jelezheti az ügyfelek igényeit, sőt még az ügyfelekkel akár beszélgetéseket is folytathat, ezzel is javítva ezzel az elégedettségégüket és új, kielégítőbb üzleti lehetőségeket biztosíthat.

Hátrányai

  • Átveszik helyünket?

Az AI-val kapcsolatos egyik fő aggodalmunk, hogy számos, jelenleg emberek által végzett munkát átvesz. Ez különösen igaz az olyan iparágakra, mint a gyártás, a szállítás és az ügyfélszolgálat, ahol már gépeket és robotokat használnak olyan feladatok elvégzésére, amelyeket egykor az emberek végeztek. A mesterséges intelligencia technológia fejlődésével ráadásul lehetővé válhat még összetettebb feladatok, például adatelemzés, pénzügyi előrejelzés és kreatív munka automatizálása. Mindez egyes a munkahelyek kiszorulásához és munkanélküliséghez vezethet. A gépek több feladatot átvállalva csökkenthetik bizonyos típusú munkaerő iránti keresletet, ami a bérek és a munkalehetőségek csökkenését eredményezheti. Továbbá, ahogy a mesterséges intelligencia egyre fejlettebbé válik, a munkaerő alkupozíciójának csökkenéséhez is vezethet, mivel a gépek számos feladatot jobban és olcsóbban képesek elvégezni, mint az emberi munkások. Ez szétválaszthatja, kiélezheti a szakadékot a munkaerőpiacon, amelynek egyik oldalára a magasan képzett, munkavállalók kerülnek, a másikra pedig az alacsonyan képzett, alacsony fizetésű munkavállalók. Ez súlyosbíthatja a meglévő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket.

Robot,Working,At,Computer,Among,People.,Maschine,Typing,On,Keyboard
Egyik fő aggodalmunk, hogy átveszi a helyünket
Forrás: Shutterstock
  • Hamis információk

A mesterséges intelligenciával rendelkező eszközök képesek hamis információkat terjeszteni és adatokat manipulálni, ami tovább gyengíti a digitális világba vetett bizalmunkat. A közösségi médiában a célzott algoritmusok már bizonyították ezt, de a mesterséges intelligencia lehetséges káros hatásai még ennél is nagyobbak lehetnek. Ez különösen igaz a mélytanuló neurális hálózatokra és más, átláthatóságot nélkülöző mesterséges intelligencia rendszerekre. Nehezen bízhatunk az AI döntéseiben, ha nem értjük, hogyan jutottak el azokhoz. A mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban adatvédelmi aggályaink is felmerülhetnek, különösen akkor, ha a rendszer képzéséhez vagy működéséhez magánjellegű információkra van szükség.

  • Értéktelenné válhat a művészet

A mesterséges intelligencia technológiái lehetővé teszik művészi alkotások megteremtését, másolását, ezzel rengeteg tartalomgyártó és művész nem kaphatja meg az elismerést, amely az erőfeszítéseiért járna.

A probléma enyhítése

A mesterséges intelligencia, mint gyorsan fejlődő technológiai terület ígéretes, de kihívásokkal is jár. Nyomon kell követnünk a technológiai fejlődést és annak felhasználási módját. Ahogy egyre fejlettebbé válik, elengedhetetlen a szabályozás. Ahogy az AI-eszközök egyre elterjedtebbé válnak, kritikus fontosságú annak biztosítása, hogy felhasználóként tisztában legyünk, felvilágosítást kapjunk az AI-eszközök különböző típusairól, azok képességeiről, a visszaélések lehetőségéről és azok hatásairól.

A munkaerőre gyakorolt hatásának enyhítésére egyik lehetséges megoldás, az olyan programokba történő befektetés, amelyek elősegítik a munkavállalók átképzését és képzettségének javítását. Ez segítené a munkavállalókat abban, hogy új, keresett készségeket sajátítsanak el, és alkalmazkodjanak a munka változó természetéhez. Lényegében a legfontosabb cél, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése és felhasználása az egész társadalom javát szolgálja, ne pedig ellehetetlenítsen minket.

Tisztelt Olvasóink!

Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői.  A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ .

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.