Kettészakadhat a világ egyik legnagyobb országa - figyelmeztetnek a tudósok

Pune,,India,-,June,12,2024:,Mobile,Cranes,At,Work
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Dinesh Hukmani/Shutterstock. No use without permission. - Dinesh Hukmani
tanulmány tektonikai aktivitás India
Egy friss tanulmány szerint az India alatt található tektonikus lemez két részre válhat. A világ hetedik legnagyobb országa, jelentős geológiai változásokon mehet keresztül az elkövetkezendő években.

Az elméletet először a 2023 decemberében megrendezett American Geophysical Union konferencián mutatták be. Az erről szóló tanulmány a Himalája hegylánc kialakulását vizsgálja. A Himalája öt országot ölel fel: Indiát, Pakisztánt, Nepált, Kínát és Bhutánt. Ez a hegylánc és a tibeti fennsík az indiai és az eurázsiai lemez ütközése miatt jött létre, amely 50 millió évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig tart.

ország
Ketté szakadhat a világ egyik legnagyobb országa
Forrás: Shutterstock

Kettészakadhat a világ egyik legnagyobb országa

A tanulmányt Lin Liu, Danian Shi és Simon L. Klemperer vezette, és a tibeti források héliumszintjét vizsgálva új elméletet mutattak be a hegylánc alatti lemezekről. Magasabb héliumszinteket találtak Dél-Tibetben, mint Észak-Tibetben, ami azt jelzi, hogy az indiai tektonikus lemez a tibeti fennsík alatt két részre válhat.  A kutatók "3D S-hullám vevőfunkciókat" használtak az indiai lemez elemzéséhez. Ez a technika távoli földrengések információit használja fel a Föld szerkezetének és belső határainak képalkotásához. A tanulmány egyik képe azt mutatja, hogy az indiai lemez felső és alsó rétegei leválnak egymásról. Ennek az lehet az eredménye, hogy az indiai lemez inkább kettéhasad, mintsem két különálló darabra törne. Ezek az eredmények kulcsfontosságúak a Föld kérgét alakító dinamikus folyamatok megértésében, különösen egy geológiailag aktív régióban, mint a Himalája. Az indiai lemez szakadása jelentős következményekkel járhat a szeizmikus aktivitásra nézve, potenciálisan milliókat érintve a régióban.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.