A klímaváltozás hatásai: veszélyben vannak a kedvenc alkoholos italaink

Four,Colorful,Summer,Cocktails,In,Glasses,On,White,Table.,Assortment
Shutterstock - Svetlana Khutornaia
alkohol veszély klimaváltozás
Az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események, például a heves esőzések, aszályok és viharok hatására az alkoholos italok íze megváltozhat, vagy akár teljesen el is tűnhetnek a piacról. A klímaváltozás hatásai egyre nagyobb kihívást jelent Európa hagyományos alkoholos italainak előállításában.

A globális felmelegedés miatt a termelők kénytelenek új módszerekkel védeni a termékeiket vagy megváltoztatni a receptjeiket. Azonban nem minden veszélyeztetett italra van megoldás. Olaszországtól Írországig számos ikonikus ital kerülhet veszélybe a klímaváltozás hatásai miatt, beleértve a proseccot, a Guinnesst és a pálinkát is.

klímaváltozás
A klímaváltozás hatásai különösen aggasztóak a prosecco esetében
Forrás: Shutterstock

A klímaváltozás hatásai

A klímaváltozás hatásai különösen aggasztóak a prosecco esetében, amely Olaszország északkeleti részén található hegyvidéki szőlőültetvényeken készül. Az egyre gyakoribb hirtelen esőzések talajerózióhoz és földcsuszamlásokhoz vezethetnek, míg az aszályok tovább nehezítik a szőlőtermesztést. Az olasz termelők szerint ezek az instabil időjárási körülmények akár 20%-kal is csökkenthetik a szőlőtermést. 

Mi a helyzet a pálinkával?

Magyarországon a pálinka gyártása is változásokon megy keresztül. Az országban előállított hagyományos gyümölcspálinka egyre nehezebben készíthető a változó időjárási körülmények miatt. A klímaváltozás miatt a málna és a feketeribizli termesztése is veszélybe került, ami a pálinka ízére is hatással van. A brit sörgyártás is komoly veszélyben van, mivel a melegedő és szárazabb időjárás hátrányosan befolyásolja a komló termesztését, amely a sörök kesernyés ízéért felelős. A kutatók már dolgoznak a klímaváltozásnak ellenálló komlófajták kifejlesztésén, hogy megmentsék a brit sörfogyasztás kultúráját.

Az alkoholos italok receptjei és a globális felmelegedés

Az éghajlatváltozás következményei miatt az alkoholos italok receptjei is megváltozhatnak. Magyarországon például már kísérleteznek későn virágzó gyümölcsfákkal, hogy elkerüljék a tavaszi fagyokat, de ezek más ízt adhatnak a pálinkának. Egyes termelők már kiwit is felhasználnak a pálinka előállításához, mivel az országban az éghajlatváltozás lehetővé tette a kivi termesztését.

Írországban a Guinness sörgyártás is veszélybe került a vízhiány miatt. A sörfőzéshez használt víz nagy része a klímaváltozás okozta aszályok miatt nehezebben elérhető, ami komoly fenyegetést jelent az olyan ikonikus italokra, mint a Guinness.

Miért lesz más az Aperol Spritz íze a jövőben?

A klímaváltozás okai és következményei az Aperol Spritzre is hatással lehetnek, amely a nyári koktélok egyik legnépszerűbb itala. Az időjárás változásai miatt a koktél alapanyagait biztosító termények termelése is megnehezedhet, így az ital íze is más lehet a jövőben.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.