A fahéjas karácsonyfadíszek illata régmúlt emlékeket idéznek majd fel benned, így a saját otthonodat is meghittebbé varázsolják, de kézzel készített apró ajándékként remek meglepetés lehet a kollégáidnak vagy barátaidnak. Sőt, akár a becsomagolt ajándékaidat is feldobhatod velük! Használj minél többféle kiszúróformát, hogy minél változatosabb formákat alkothass. Az ünnephez illő rénszarvas, csillag, hópihe, hóember, mikulás, angyalka, karácsonyfa vagy harang mellett akár egyedi formákat is választhatsz, hogy még személyesebbé tedd a díszeket.

Forrás: Shutterstock/Debby Lowe
A fahéjas karácsonyfadíszek nem csak a fenyőn mutatnak jól
Amikor eljön a karácsonyi készülődés időszaka, a fahéj biztos, hogy valamilyen formában előkerül a te konyhádban is, azonban nem csak a süteményekbe használható! A fahéjat számos más dologra is felhasználhatod a sütésen kívül! Ünnepi dísz is készülhet belőle, például a fahéjrudakat felhasználhatod az adventi koszorúdhoz, az őrölt fahéjat pedig egyszerű és mutatós díszekhez.
A fahéj íze semmihez sem fogható és bár hangsúlyoznunk kell, hogy ezek a díszek nem ehetőek, meleg, édes illatukkal meghittséget teremtenek otthonodban.

Miért olyan ellenállhatatlan a fahéj illata?
A fahéj kellemes illata különféle aromás vegyületeknek köszönhető, de a főszereplő a cinnamaldehid/fahéjaldehid. Ez a vegyület nagy koncentrációban található meg a fahéjfa kérgében, és nagyrészt ő felelős a fahéj jellegzetes illatáért. A fahéj illata az agy szaglóreceptorait aktiválja, így élénk emlékeket vagy érzelmeket hívhat elő, amelyek gyakran melegséghez és a meghittséghez kötődnek. Tudományosan ez összefüggésbe hozható a fahéj limbikus rendszerre gyakorolt hatásával, amely szabályozza érzelmi reakcióinkat. Egyes tanulmányok szerint a fahéj aromája csökkenti a stresszt. A fahéj illata enyhítheti a szorongást, és gyakran használják az aromaterápiában a nyugalom érzetének megteremtésére.
A fahéj nemcsak illatosít, hanem képes eltávolítani a kellemetlen szagokat is. Továbbá fertőtlenítő és szagsemlegesítő hatásának köszönhetően a fahéj nemcsak a lakásban, hanem más helyeken is hatékonyan semlegesíti a szagokat.
A fahéjas karácsonyfa díszek hozzávalói
kb. 1 csésze őrölt fahéj
1 evőkanál szegfűszeg
1 evőkanál szerecsendió
3/4 csésze almapüré
2 evőkanál fehér ragasztó
1 szívószál
Szalag
Tipp: Egyes szupermarketekben és élelmiszer boltokban találhatsz nagyobb kiszerelésben is kapható fűszereket.
Így készül a fahéjas karácsonyfadísz
1. lépés
Egy közepes tálban keverd össze a fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót. Add hozzá az almapürét és a ragasztót, majd keverd jól össze. Dolgozd át a tésztát a kezeiddel 2-3 percig, amíg sima nem lesz, és az összes hozzávaló alaposan elvegyül. Oszd fel a tésztát 4 részre, majd mindegyiket nyújtsd ki kb. 6 mm vastagságúra. A tésztát kb. 5 cm formákkal szaggasd ki a kívánt alakokra.
2. lépés
Használj szívószálat vagy fogpiszkálót, és készíts kis lyukat minden dísz tetején. Helyezd a kiszaggatott formákat dróthálóra, és hagyd őket szobahőmérsékleten több napig száradni. A díszeket naponta egyszer fordítsd meg a még egyenletesebb száradás érdekében. Fűzd át a szalagot a lyukon, majd kösd meg csomóra vagy masnira. NE EDD MEG!
+ 1 ötlet
Készítsd el az illatos fahéjas díszek tésztáját az előírás szerint. Rajzolj egy 7,5 cm-es szívet vagy egy 10 cm-es gyermekkéz lenyomatot egy kartonpapírra, majd vágd ki. Használd sablonként, hogy kiszaggasd a tésztát. Egy 4 cm-es szív vagy kerek kiszúróval vágd ki minden nagy szív vagy kézlenyomat közepét. (A kivágott középső részeket dobd ki, vagy készíts belőlük díszeket.) Szárítsd meg a recept szerint. A megszáradt szalvétagyűrűket díszítsd kreatív festékkel vagy színes ragasztókkal.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


