Ebben az évben valami különleges, de emellett egészséges finomságot is be szeretnél iktatni a karácsonyi menübe? Készíts töltött sült almát! Arra viszont készülj fel, hogy család garantáltan nem fog tudni betelni vele!
Hozzávalók 5 db töltött almához:
Tölteni:
- 5 db alma
Töltelék:
- 150 g dió (durvára tört)
- 125 g baracklekvár
- 50 g aszalt vörösáfonya
Tetejére
- 250 g leveles tészta (kész, élesztő nélküli)
- 1 db tojás

Elkészítés:
Skalpold meg az almákat, vájd ki a közepükből a magházat. A töltelék hozzávalóit keverd össze, és töltsd az almákba. A leveles tésztát nyújtsd 2-3 mm vastagra, majd szúrj belőlük akkora köröket pogácsaszaggatóval, amekkora az almák vágott felületének az átmérője.
Tedd rá a tésztakorongokat az almák kivágott tetejére úgy, hogy befedjék, majd vágj a közepükbe X alakot egy helyes késsel. Így tud majd a gőz távozni sütés közben.
A kikevert tojással kend meg a tésztakorongok felületét. 190 fokra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 40-45 perc alatt süsd készre. Akkor lesz jó, amikor az almák tetején lévő vajastészta szép aranybarnára sült.
Jó étvágyat!