A karácsony főszereplője kicsit másképp – mindenmentes bejgli

Forrás: Shutterstock -
karácsony recept bejgli mindenmentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha diétázol vagy ételallergiád van, akkor sem kell lemondanod a karácsonyi bejgliről. Hoztunk néhány szuper mindenmentes változatot, amiket bárki fogyaszthat és az elkészítésük sem bonyolultabb a hagyományos karácsonyi kalácsénál.

Mindenmentes bejgli:


Ez a bejgli cukorral készül, de ha extrán diétásan szeretnénk elkészíteni, édesítőt (eritrit vagy negyedannyi édesítő) is használhatunk a cukor helyett.
Ha nem kedveljük a mandulalisztet, helyettesíthetjük rizsliszttel és köles liszttel is.
Ezek a hozzávalók egy rúd 40 dkg-os bejglihez elegendőek, ha valaki többet szeretne, duplázható, vagy akár triplázható is a mennyiség.
Hozzávalók a tésztához:
5 dkg mandula liszt, 3 dkg tápióka keményítő, 6 dkg barna rizsliszt,1 evőkanál útifűmaghéj, 10g élesztő, 1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához, 10 dkg növényi tej
Töltelékhez:
Diós:
10 dkg darált dió, 2 evőkanál almapüré, 1 evőkanál cukormentes baracklekvár, késhegynyi stevia por
Mákos:
10 dkg cukormentes darált mák, édesítő, kevés tej
Tipp: ha valaki az élesztőt szeretné elhagyni, megteheti: fél kávéskanál szódabikarbóna és 1 teáskanál almaecet helyettesítésével.
Mandulás:
Darált mandulából is isteni tölteléket készíthetünk. Ezt a masszát ugyanúgy kell összeállítani, mint a mákosat. Ennél is nagyon kell figyelni a tej mennyiségére, nehogy túl híg tölteléket kapjunk.

Mindenmentes bejgli Forrás: Shutterstock

Elkészítés:
Langyosítsuk fel a tejet, majd futtassuk fel benne egy kiskanál cukorral az élesztőt. Egy másik edényben mérjük ki a liszteket és keverjük alaposan össze. Ha az élesztő felfutott a tejben, keverjük hozzá az útifűmaghéjat, majd dolgozzuk össze a száraz anyagokkal. Gyúrjuk alaposan össze, amíg egy jó állagú tésztát nem kapunk, majd hagyjuk meleg helyen pihenni legalább fél órát.
Amíg a tésztánk pihen és szépen kel, készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a darált diót az almapürét a lekvárral, a pürével és az édesítővel. A mákos tölteléknél szintén keverjük össze a hozzávalókat – arra figyeljünk, hogy ne használjunk túl sok tejet, nehogy eláztassa a töltelék a tésztánkat.
A tésztát nyújtsuk ki egy előre lisztezett nyújtódeszkán, majd kenjük meg a töltelékkel. A tészta végeit hajtsuk fel, majd tekerjük fel rúd formájúra. A tetejét szurkáljuk meg villával és pihentessük még óráig. A sütőt melegítsük fel 180 fokra, majd tegyük be a bejglit és süssük készre kb. 25-30 perc alatt.

Tipp: Ha szép ropogós, piros tésztát szeretnénk kapni és nincs problémánk a tojással, akkor egy tojás sárgájával kenjük be a tetejét és azután tegyük a sütőbe, miután megszáradt rajta.

Ez a mindenmentes bejgli nem csak isteni karácsonyi desszert, de tökéletes ajándék is lehet barátaink illetve családtagjaink részére. Ha ajándékba szánjuk a sütit, akkor a tetejét sütés előtt díszíthetjük egész dióval, vagy narancs szeletekkel vagy csillagánizzsal is.
A kihűlt bejglit pedig csomagoljuk átlátszó csomagolópapírba és díszítsük szép nagy masnival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.