Segítség, karácsony! - Amikor az igazi baj szenteste érkezik

Forrás: TriStar Pictures -
karácsony karácsonyi filmek öngyilkos öngyilkosság sztárok romantika szerelem Angyal filmek giccs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Segítség, karácsony! - kiálthatnánk mi is a film címét, mert itt van nyakunkon Kevinnel és a cukormázas süteményekkel együtt, a sok pulyka, malac és kopoltyús társaságában, a rokonságról már nem is beszélve. De ez a cikk most nem erről szól, hanem egy szuper jó kis filmről, ami nem a tipikus, karácsonyi romantikusok közé tartozik, mégis mindenki kedvence lehet.

Karácsony a lelkisegély szolgálaton? Ki hallott már ilyet! Pedig a lelki szegények is karácsonyoznak, hát még az eltévedt lelkek gondozói. Méghozzá nem is akárhogyan! Legalábbis Nora Ephron filmremekében mindenképpen. Röviden a történet: adott egy kislétszámú munkahely, amely történetesen egy lelkisegély központ. Három kitűnő karakter szórakoztat bennünket a 93 perces amerikai vígjátékban.

Káosz a lelki segélynél

Alig pár óra és meggyújtjuk a karácsonyi gyertyákat, odaülünk a terített asztalhoz mindannyian. Szép kis álom, vagyis az lenne az iroda dolgozóinak, ám Philip (Steve Martin) és lelkes munkatársai körül úgy tűnik, minden kizökken a megszokott kerékvágásából.

Az öngyilkosokra specializálódott lelkisegély szolgálat vezetője, a filmben szerencsétlennek, ám mindenképpen jólelkűnek ábrázolt Philip derűs optimizmusa és fanyar humora mindvégig jókedvben tartja a nézőt. Pedig most hagyta faképnél a menyasszonya - akivel tűz és víz voltak amúgy is -, miközben a háziúr készül felszámolni az irodát, mert Philipék nem tudják fizetni a bértk. Mégiscsak egy nonprofit hely, vagy mi a csuda. Most aztán ők szorulnak leginkább egy kis segítségre. Hirtelen akkora zűrzavar alakul ki, hogy nem győzzük követni! És mikor máskor jönne a legnagyobb baj, mint szenteste, amikor az amúgy is magányos lelkek még árvábbnak, elkeseredettebbnek érzik magukat.

Steve Martin a Segítség, karácsony! című filmben Forrás: TriStar Pictures

Mielőtt eldördül a pisztoly

Sorra érkeznek a telefonhívások öngyilkosjelöltektől, szexőrült szatírtól, egy magányos nőtől. Philip, Catherine (Rita Wilson) és Mrs. Munchnik (Madeline Kahn) minden igyekezetükkel azon vannak hogy megmentsék a magányra ítélt lelkeket és saját magukat is a teljes csődtől. Mrs. Munchnik liftjelenete az egyik legmókásab eleme a filmnek, Madeline Kahn ezt a szerepet is remekül alakítja.

Bizony, a szeretet ünnepe sem mindig nyakig karácsonyfa és csillagszóró, no meg mézeskalács, habcsókkal a tetején. De nem ám! Nagyon is alakulhat zaklatottan, sőt még őrülten is az este. Pláne, ha még egy gyilkossággal is megkoronázzák, mint itt a történetben, akkor lesz csak igazi a kavarodás. Akkor aztán bármi megtörténhet, mint ebben a romantikus komédiában, amelyben a kacagás mellett olykor könnyeket is ejthetünk. Mert ahogy a mindennapok, úgy a film is körbejárja az élet-halál kérdéseit: előtérbe kerül a magány, az elszigeteltség, és a sokakat olyannyira foglalkoztató szerelem is.

Forrás: TriStar Pictures

Betlehemi jászol, leleplezés és a karácsonyi csoda

A búcsú mellett a születés is helyet kap ebben a moziban, és milyen édes egybeesés, ahogy a betlehemi jászol alatt egy kisgyermek élete megered. No, ne gondoljatok a kis Jézusra, mert ez egy teljesen más kezdet, de annyit elárulhatunk, jól fogtok szórakozni a másfél órás filmen. Hangulatos enteriőrből, könnyes mosolyokból és püspökkenyérből nem lesz hiány. A karácsonyi remekben szerepet kapott az akkor még igencsak fiatal Adam Sandler és Juliette Lewis.

Jó szórakozást kívánunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.