Trendi lett a költészet? Igen! Így...

költő közönség Slam Poetry költészet Ünnepi Könyvhét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan nyit a 85. Ünnepi Könyvhét. De hová tűnt a költészet? Nem kell aggódni, megvan az, csak formát váltott. Eláruljuk, mi is az a slam poetry!

A könyvfesztivál gondolatát a Literatura irodalmi folyóirat akkori főszerkesztője, Supka Géza javasolta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) közgyűlésén. Két év alatt tettre is váltották, így 1929 óta tart a könyvek ünnepi seregszemléje.

Csakhogy a közgondolkodás változik, így a rítusok, ünnepek kiüresednek az eredeti formájukban. Így járt talán egy kissé a kortárs magyar irodalom is - erről meggyőződhetünk, ha a könyvhétnek hagyományosan helyet adó Vörösmarty téren sétálgatunk az esemény idején. Azt láthatjuk, hogy igazán nagy dedikáltató sereglet csak az évtizedek óta ismert nevek körül van, illetve a botránykönyvek szerzői tudnak felmutatni némi lelkesülő tömeget.

Ez indította a kritikusokat és a szerzőket arra, hogy végiggondolják az irodalom műfajainak továbblépését - hogy szerző és műve újra egymásra találhasson. Hogy hol lakik ma a költészet? Rengeteg ritmizált szöveget és rímet hallhatunk - a könnyűzenei koncerteken! Puzsér Róbert egy videoblogban így beszél erről:

Megmutatom, hogy csinálják a költők...

... és a rockzenészek:

És már versenyt is rendeznek a slam poetrynek!

Egy írásunkban nemrégiben felvetettünk még egy szempontot, miért érdemes újra a magyar költők felé fordulni - akár a 85. Ünnepi Könyvhéten is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.