A Zűrös Banda elnevezésű magyar formáció felkerült a világzenei toplistára

Forrás: Facebook/ Zűrös Banda/ Németh Anna -
Zűrös Banda világzenei toplista világzene
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Zűrös Banda első lemeze (Fonó) felkerült a nemzetközi világzenei toplistára. A supergroupnak is tekinthető csapat debütáló albuma a World Music Charts Europe (WMCE) legfrissebb, novemberi listáján a 17. helyet foglalja el.

Idén nyáron jelent meg a Fonó Budai Zeneház gondozásában a Zűrös Banda első lemeze, amely a Cseh Tamás Program támogatásával készült. Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Az alapításban leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért - közölte a Fonó az MTI-vel.

Forrás: Facebook/ Zűrös Banda/ Németh Anna

Básits Branka a szerb, makedón és bolgár népzenét játszó Pravo énekesnője és az egyik legtehetségesebb hazai női előadó. Varga Kornél gitáros, a Fianna és a Fabula Rasa zenekarból ismert, ahogy Kertész Ákos dobos is, aki a Fabula Rasa mellett egyben számos hazai és külföldi dzsessz projekt közreműködője. Boros Attila basszusgitáros a hazai világzene alapzenekarában, a Makámban is játszik, Bede Péter szaxofonos szintén több folk-, világzenei és dzsessz produkcióban muzsikál, köztük a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandben vagy a Fanfara Complexában. Lang János hegedűs az ír zenét játszó Fiannának volt az alapítója és jelenleg is számos szigetországi zenekarban dolgozik.

A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok - román, magyar, macedón, cigány, szerb - mellett a dzsessz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi. A világ legrangosabb világzenei listáját 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap elején. A rádiós szakemberek - egymástól függetlenül - választják ki az európai kiadók által a közelmúltban publikált több száz album közül azokat, amelyek szerintük az adott hónap legjobb lemezei. Ebben a hónapban más magyar album nem került be a legjobbak közé.

Az elmúlt években sikerrel szerepel ezen a listán Lajkó Félix Mező című lemeze (Fonó), a Karaván Família albuma (Fonó), a Buda Folk Band Magyar világi népzene című albuma (Fonó), Herczku Ágnes Bandázom című anyaga (Fonó), a Romano Drom Colors című albuma (szintén Fonó), valamint a Söndörgőtől a Tamburocket - Hungarian Firework (Riverboat Records), illetve a Romengótól a Nagyecsed-Budapest (Gryllus Kiadó).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.